NAJWAŻNIEJSZE WSKAZÓWKI DOT. GOTOWANIA I OBSŁUGI THERMOMIX
3 Rady na początek :
- Zaczynając przygodę z gotowaniem Thermomix, najlepiej wziąć udział w prezentacji Thermomix.
- Przeczytaj spokojnie instrukcję obsługi swojego urządzenia.
- Przejrzyj książkę „Proste pomysły” dostarczaną z urządzeniem TM6. Znajdziesz tam wiele inspiracji i pomysłów.
Poniżej kilka informacji brakujących w tych źródłach, a ułatwiających gotowanie.
- Cookidoo
W czasie gotowania z aplikacji Cookidoo w każdej chwili można podejrzeć cały przepis – klikając na trzy kropki w prawym górnym rogu ekran - Emulgowanie
Aby zrobić majonez, nalewamy powoli olej na pokrywę z założoną miarką. Spływając powoli przez szczeliny w miarce , doskonale połączy się z innymi składnikami. - Mielenie
Przed mieleniem produktów suchych – jak cukier na cukier puder, ziarna na mąkę itd. – naczynie powinno być dokładnie wysuszone ( patrz – Ubijanie) - Mycie i czyszczenie urządzenia.
Do codziennej pracy wystarczy zazwyczaj mycie wstępne. Jednakże sam stosuję i zalecam innym – okresowe – codzienne lub co kilka dni mycie wszystkich elementów ( poza podstawą) w zmywarce ( pamiętając by elementy z tworzywa układać na górnej półce zabezpieczając je przed deformacją na skutek temperatury i przed obciążeniem innymi przedmiotami. Do mycia samej podstawy wystarczy wilgotna szmatka z odrobiną płynu do mycia naczyń. Podstawę czyścimy oczywiście przy wyłączonym Thermomix-ie. - Mycie wstępne – uruchamiając mycie należy dobrać program do rodzaju zabrudzenia . Programy różnią się wieloma parametrami tak, by najlepiej domyć naczynie po określonym zanieczyszczeniu.
Uwaga – czy wiecie że podczas mycia mamy możliwość w urządzeniu przeglądania i wyszukiwania przepisów? - Opróżnianie naczynia
Jeżeli zagarnęliśmy kopystką i opróżniliśmy naczynie, jednak pozostało trochę produktu na nożu – możemy na sekundę – dwie włączyć obroty noża na 10, dzięki temu cały pozostały produkt znajdzie się na ściankach. - Smażenie :
Smażenie mięsa – gdy robimy potrawę z aplikacji Cookidoo w której mamy obsmażyć mięso – nie możemy zapomnieć o wymianie w pokrywie miarki na sitko, co umożliwi odparowanie wody. Po zakończeniu cyklu smażenia powinniśmy obejrzeć mięso i zobaczyć czy woda już odparowała. Mięsa są różne i czasami są nastrzykiwane dodatkową ilością wody. Jeżeli jest potrzeba – możemy przedłużyć czas lub uruchomić smażenie ponownie. - Smażenie w głębokim tłuszczu np. pączków – Stanowczo to odradzam. Pomimo tego że wersja TM6 obsługuje smażenie – czyli naczynie miksujące osiąga temperaturę 160 st. C Thermomix niestety nie jest przeznaczony do smażenia w głębokim tłuszczu. Zresztą funkcja smażenia jak i karmelizacji jest dostępna ze względów bezpieczeństwa tylko podczas gotowania z aplikacji Cookidoo.
- Ubijanie – Bita śmietana, Białka:
Naczynie do ubijania musi być zupełnie suche. Poza wytarciem go do sucha np. ręcznikiem papierowym, należy także uruchomić miksowanie ustawiając prędkość na 10 na 2-3 sekundy, w celu pozbycia się resztek wody z uszczelnień i noży, a następnie ponowne wytarcie naczynia. Przed ubijaniem zakładamy na noże motylek. Maksymalna prędkość pracy z motylkiem nie może być wyższa niż 4. Do ubicia nadaje się tylko słodka śmietanka o zawartości powyżej 30 % tłuszczu, Przed ubiciem powinna być ona schłodzona. Próba ubicia ciepłej śmietanki może skończyć się stworzeniem wyśmienitego … masła - Varoma Gotując na parze, musimy zadbać o odpowiednie ułożenie produktów w naczyniu. Produkty wymagające wyższej temperatury powinniśmy ułożyć na dolnej części Varomy.
Produkty najkrócej gotujące się układamy w górnej części, byśmy mogli w czasie gotowania wcześniej je wyjąć.
Produkty nie powinny zasłaniać wszystkich otworów Varomy, by para mogła przedostawać się do potraw w niej gotowanych. - Waga
Jeżeli waga nie wskazuje „0” – co ma miejsce np. gdy przed zdjęciem pokrywki przejdziemy do kolejnego kroku przepisu, należy ją najpierw wytarować. ( używając przycisku na pulpicie)
Jeżeli znasz jeszcze inne pomysły i udogodnienia dotyczące obsługi urządzenia Thermomix – podziel się nimi pisząc do nas
Sprawdzone diety na Thermomix?
Jeżeli szukacie sprawdzonych, dobrze zbilansowanych i działających diet na Thermomix – zajrzycie do polecanego przez naszych klientów : Gabinetu Dietetycznego J&M Professional Sprawdzonydietetyk.pl z Jastrzębia-Zdroju.
Genialne diety z wykorzystaniem Thermomix – dietoterapia, odchudzanie, wsparcie w stanach chorobowych i do tego ponoć tanio 🙂
Tutaj znajdziesz także informacje , o dietach na Thermomix