fbpx

NAJWAŻNIEJSZE WSKAZÓWKI DOT. GOTOWANIA I OBSŁUGI THERMOMIX

3 Rady na początek :

  • Zaczynając przygodę z gotowaniem Thermomix, najlepiej wziąć udział w prezentacji Thermomix.
  • Przeczytaj spokojnie instrukcję obsługi swojego urządzenia.
  • Przejrzyj książkę „Proste pomysły” dostarczaną z urządzeniem TM6. Znajdziesz tam wiele inspiracji i pomysłów.

Poniżej kilka informacji brakujących w tych źródłach, a ułatwiających gotowanie.


  • Cookidoo
    W czasie gotowania z aplikacji Cookidoo w każdej chwili można podejrzeć cały przepis – klikając na trzy kropki w prawym górnym rogu ekran
  • Emulgowanie
    Aby zrobić majonez, nalewamy powoli olej na pokrywę z założoną miarką. Spływając powoli przez szczeliny w miarce , doskonale połączy się z innymi składnikami.
  • Mielenie
    Przed mieleniem produktów suchych – jak cukier na cukier puder, ziarna na mąkę itd. – naczynie powinno być dokładnie wysuszone ( patrz – Ubijanie)
  • Mycie i czyszczenie urządzenia.
    Do codziennej pracy wystarczy zazwyczaj mycie wstępne. Jednakże sam stosuję i zalecam innym – okresowe – codzienne lub co kilka dni mycie wszystkich elementów ( poza podstawą) w zmywarce ( pamiętając by elementy z tworzywa układać na górnej półce zabezpieczając je przed deformacją na skutek temperatury i przed obciążeniem innymi przedmiotami. Do mycia samej podstawy wystarczy wilgotna szmatka z odrobiną płynu do mycia naczyń. Podstawę czyścimy oczywiście przy wyłączonym Thermomix-ie.
  • Mycie wstępne – uruchamiając mycie należy dobrać program do rodzaju zabrudzenia . Programy różnią się wieloma parametrami tak, by najlepiej domyć naczynie po określonym zanieczyszczeniu.
    Uwaga – czy wiecie że podczas mycia mamy możliwość w urządzeniu przeglądania i wyszukiwania przepisów?
  • Opróżnianie naczynia
    Jeżeli zagarnęliśmy kopystką i opróżniliśmy naczynie, jednak pozostało trochę produktu na nożu – możemy na sekundę – dwie  włączyć  obroty noża na 10, dzięki temu cały pozostały produkt znajdzie się na ściankach.
  • Smażenie :
    Smażenie mięsa – gdy robimy potrawę z aplikacji Cookidoo w której mamy obsmażyć mięso – nie możemy zapomnieć  o wymianie w pokrywie miarki na sitko, co umożliwi odparowanie wody. Po zakończeniu cyklu smażenia powinniśmy obejrzeć mięso i zobaczyć czy woda już odparowała. Mięsa są różne i czasami są nastrzykiwane dodatkową ilością wody. Jeżeli jest potrzeba – możemy przedłużyć czas lub uruchomić smażenie ponownie.
  • Smażenie w głębokim tłuszczu np. pączków – Stanowczo to odradzam.  Pomimo tego że wersja TM6 obsługuje smażenie – czyli naczynie miksujące osiąga temperaturę 160 st. C Thermomix niestety nie jest przeznaczony do smażenia w głębokim tłuszczu. Zresztą funkcja smażenia jak i karmelizacji jest dostępna ze względów bezpieczeństwa tylko podczas gotowania z aplikacji  Cookidoo.
  • Ubijanie – Bita śmietana, Białka:
    Naczynie do ubijania musi być zupełnie suche. Poza wytarciem go do sucha np. ręcznikiem papierowym, należy także uruchomić miksowanie ustawiając prędkość na 10 na 2-3 sekundy, w celu pozbycia się resztek wody z uszczelnień i noży, a następnie ponowne wytarcie naczynia. Przed ubijaniem zakładamy na noże motylek. Maksymalna prędkość pracy z motylkiem nie może być wyższa niż 4. Do ubicia nadaje się tylko słodka śmietanka o zawartości powyżej 30 % tłuszczu, Przed ubiciem powinna być ona schłodzona.  Próba ubicia ciepłej śmietanki może skończyć się stworzeniem wyśmienitego … masła
  • Varoma Gotując na parze, musimy zadbać o odpowiednie ułożenie produktów w naczyniu. Produkty wymagające wyższej temperatury powinniśmy ułożyć na dolnej części Varomy.
    Produkty najkrócej gotujące się układamy w górnej części, byśmy mogli w czasie gotowania wcześniej je wyjąć.
    Produkty nie powinny zasłaniać wszystkich otworów Varomy, by para mogła przedostawać się do potraw w niej gotowanych.
  • Waga
    Jeżeli waga nie wskazuje „0” – co ma miejsce np. gdy przed zdjęciem pokrywki przejdziemy do kolejnego kroku przepisu, należy ją najpierw wytarować. ( używając przycisku  na pulpicie)

 

Jeżeli znasz jeszcze inne pomysły i udogodnienia dotyczące obsługi urządzenia Thermomix – podziel się nimi pisząc do nas 

Porady do Thermomix

Sprawdzone diety na Thermomix?

Jeżeli szukacie sprawdzonych, dobrze zbilansowanych i działających diet na Thermomix – zajrzycie do polecanego przez naszych klientów : Gabinetu Dietetycznego J&M Professional Sprawdzonydietetyk.pl z Jastrzębia-Zdroju.

Genialne diety z wykorzystaniem Thermomix – dietoterapia, odchudzanie, wsparcie w stanach chorobowych i do tego ponoć tanio 🙂

Tutaj znajdziesz także informacje , o dietach na Thermomix

 

 

Szukasz sprawdzonego przedstawiciela Thermomix?