Dietetyk, Przedstawiciel Handlowy Vorwerk - Thermomix
Szukasz kontaktu z przedstawicielem Thermomix?
Zadzwoń. Jako dietetyk oraz wieloletni Przedstawiciel Handlowy, chętnie odpowiem na Twoje pytania dotyczące oferty Thermomix, urządzeń czy ich możliwości. Jestem po to by Ci pomóc.
Nie wiesz czy Thermomix będzie przydatny w Twojej kuchni
Zadzwoń, podzielę się prawdziwym doświadczeniem w codziennym gotowaniu na Thermomix i zaproszę Cię do wspólnego gotowania .
Szukasz dobrej oferty na Thermomix?
Zadzwoń. Opowiem, czemu warto skorzystać z moich usług 🙂
Interesuje Cię Thermomix TM7?
Zapraszam do kontaktu, chętnie opowiem ci o najnowszym modelu Thermomix. Ja już go posiadam więc chętnie pokażę Ci go na żywo !!
Table of Contents
Zamienniki przypraw i składników potraw przy gotowaniu w Thermomix i nie tylko…
Przygoda z Thermomix otwiera drzwi na kuchnie i potrawy z całego świata. Niezmierzone bogactwo nowych smaków, orientalnych zapachów, pełnej palety aromatów i barw przygotowanych potraw, zachęca do stosowania dużej ilości przypraw i składników, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia.
Zdarzają się jednak chwile, w których nie posiadamy znajdującej się w przepisie przyprawy czy składnika. Rezygnować z gotowania? Skądże!! Gorąco zachęcam do testowania, poszukiwania i odnajdowania nowych smaków.
Przecież przepisy na Thermomix – to sugestie nie nakazy. Przepis wskazuje nam kierunek, doradza jak – ale nie protestuje gdy chcemy składnik ominąć lub zmienić proporcje.
Jak diety na Thermomix – to tylko „SprawdzonyDietetyk.pl”
Co zrobić gdy brakuje składnika potrawy?
1) Poznaj rolę składnika w daniu
Przyprawa nadająca głównego smaku potrawie czy tylko smak uzupełniająca? Określ jego rolę w twojej potrawie.
2) Znajdź zamiennik
Sprawdź czy możesz go czymś zamienić i przemyśl wybór.
3) Zamień lub pomiń składnik
Podejmij decyzję o ominięciu składnika lub jego zamianie.
Jeżeli zamiennik także nie jest dla ciebie dostępny- możesz udać się do punktu 1 lub.. ominąć składnik
4) Ciesz się pysznym smakiem potrawy
A nawet jeżeli trzeba coś poprawić – na następny raz to poprawisz .
Tabela zamienników przypraw w kuchni Thermomix
Nazwa | Czym można zastąpić ? Co dodać w zamian? |
Aframon | Ew. można zamienić na mieszankę 1:1 pieprzu i imbiru |
Amchur | sok z limonki, pasta z tamaryndowca |
Annato | Gałka muszkatałowa + kurkuma |
Anyż | Hyzop ( uwaga bardzo aromatyczny) |
Asafetyda | czosnek i cebula granulowana zmieszana 1:1, duszony por z czosnkiem |
Baharat | Można użyć przyprawy Garam Masala lub zmieszać 2 cz. Pieprzu+2cz. Papryki+2 cz. Kuminu+1cz. Kolendry+1 cz. Goździków+ 1/3cz. Gałki muszkatołowej+ 1/3cz. Cynamonu+ 1/5 cz. Kardamonu ( wszystkie przyprawy mielone) |
Bazylia | Zamiennikiem może być zamienić w zależności od potrawy estragon lub cząber |
Boldo | Liść laurowy |
Chili | ostra papryka, świeże papryczki np.. Habanero. |
Curry | W zależności od potrawy : bazylia+ liście limonki+ kurkuma+kaffir – lub curry zrobić samemu ( Kurkuma+imbir+kolendra+pieprz+cynamon+ gałka muszkatułowa+ chili+kardamon+kminek) |
Czarnuszka | W niektórych zastosowaniach mielony pieprz |
Cząber | W niektórych potrawach Mięta + tymianek |
Czosnek liście | szczypiorek, szarlotka |
Czubryca | Tę mieszankę przypraw można zrobić samemu z : wersja zielona : Cząber+sól+cebula+natka pietruszki+czosnek granulowany. Wersja czerwona : papryka, rozmaryn, pieprz czarny, chili, kozieradka, czosnek granulowany i sól |
Dzięgiel | Lubczyk, estragon |
Galangal | 4 porcje imbiru zmieszać na 1 porcję granulowanej cebuli |
Garam Masala | Można zrobić samemu : pieprz czarny+kolendra+kumin rzymski+kardamon+gałka muszkatołowa+liście laurowe+ cynamon |
Hara Masala | Można zrobić samemu |
Harissa | Można zrobić samemu |
Hyzop | Można zastąpić tymiankiem |
Kaffir | skórka cytryny lub limonki z liściem laurowym |
Kapary | marynowane nasiona nasturcji, zielone oliwki lub drobno posiekane ogórki konserwowe |
Karczoch | topinambur, serca palmowe, kalarepa |
Kardamon | Można spróbować zamienić na zmieszaną gałkę muszkatałową z cynamonem i imbirem lub mieszanką czosnek granulowany+ cynamon+imbir |
Karob | Np. z napojach Kakao ( połowa wartości karobu w proszku- nie zamiast syropu) |
kolendra | bazylia lub natką pietruszki |
koperek | estragon ( mniejsza ilość) |
Kozieradka | prażone ziarna białej zmiażdżonej gorczycy |
kwiaty bananowca | w sałatkach karczochami |
Lubczyk | młode liście selera |
Mahlab | rozdrobnione suszone jądra pestek moreli |
Przepękla ogórkowata | melon zimowy |
Sól | Większa ilość aromatycznych przypraw – Lubczyk – do zup, mieszanka bazylii z rozmarynem, estragon, tymianek |
Sumak | starta skórka z cytryny zmieszana z solą |
Tamaryndowiec | sok z cytryny lub limonki z wodą 1:1, sosem worcesteshire, amchur |
Trawa Cytrynowa | skórka z cytryny lub limonki, świeża melisa, |
Woda z kwiatu pomarańczy | olejek pomarańczowy lub likier pomarańczowy |
Ziele angielskie | 3 części gałki muszkatołowej + 4 części goździków mielonych+ 4 części cynamonu+ pieprz czarny |
Ziele biskupie | patrz adżwan. |
Interesują Cię nowe promocje na Thermomix? Zapraszam do lektury.
Czym zamienić inne składniki potraw? Co dodać w zamian ?
Bok choy – patrz Kapusta Chińska
Bułka tarta – czym zastąpić?
Zabrakło do panierki lub wypełnienia mięsa mielonego? Wrzuć do naczynia miksującego szklankę płatków owsianych i zmiksuj je 10/10 sek. Możesz też powstałą masę zmieszać z dowolnymi otrębami.
Cukier puder – czym zastąpić?
Jeżeli przyczyną szukania zamiennika jest… brak cukru pudru to po prostu zrób cukier puder w Thermomix, przecież w naczyniu miksującym bez problemu zmielisz cukier na cukier puder. Jeżeli jednak przyczyny są inne – jak np. kaloryczność czy choroby wymuszające spożycie potraw o niskim indeksie glikemicznym – zapraszam do szerszego zapoznania się z tematem tutaj
Kapusta Chińska – czym zastąpić?
Kapustę chińską można zastąpić w zależności od potrawy,
np. kapustą pekińską. Ew. użyć botwinki ( iny smak) lub selera naciowego (ale w mniejszej ilości bo jest bardzo aromatyczny). Doskonale w większości przepisów poradzi sobie także rozdrobniona na niewielkie kawałki kapusta włoska.
Kiełki Lucerny – czym zastąpić?
Kiełki lucerny możemy zastąpić kiełkami fasoli mung lub rzodkiewki.
Kwiaty Bananowca – czym zastąpić?
Trudno znaleźć dobry odpowiednik tego azjatyckiego specjału. W niektórych zastosowaniach poleca się użyć karczochów, ale zamiennik ten będzie pasował tylko do niektórych zastosowań.
Likier Amaretto – czym zastąpić?
Zamiast likieru amaretto możemy dodać np. kilka kropli ekstraktu z migdałów. Zamiast sake możemy użyć octu ryżowego. Smak brandy uzyskamy mieszając wodę, sok z białych winogron i lekko rozcieńczony ocet winny z białego wina.
Likier Cointreau – czym zastąpić?
Jeżeli chcemy zastąpić likier z gorzkich pomarańczy, aby wzbogacić potrawę o odświeżający aromat cytrusów, wystarczy że dodamy do potrawy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Do drinków doskonale sprawdzi się on w formie zamrożonej – wystarczy że zamrozimy go w foremkach do lodu i w takiej formie dodamy do szklanek.
Masło – czym zastąpić?
Masło to przede wszystkim w 80 – 85 % tłuszcz mleczny. W jego roli sprawdzą się doskonale inne tłuszcze jak olej kokosowy czy roślinne oleje rafinowane. Powinniśmy jednak próbować unikać margaryn utwardzonych i korzystać z nich tylko w ostateczności.
Mąka Kokosowa – czym zastąpić?
Mąkę kokosową można zastąpić np. mąką ryżową, lecz smak będzie inny. Czy wiesz że mąkę kokosową możesz w bez problemu zrobić w Thermomix samodzielnie?
Jeżeli chcesz zrobić mąkę pełnotłustą – po prostu wsyp do naczynia miksującego Thermomixa wiórki kokosowe – i zmiksuj je na miazgę. Tak przygotowanej „mąki” nie można jednak przechowywać ze względu na dużą zawartość wody i tłuszczu, więc należy zrobić ją nie długo przed zastosowaniem.
Mąka Atta – czym zastąpić
Mąka Atta to indyjska odmiana grubo zmielonej mąki z ziaren pszenicy. Atta w przeciwności do większości innych mąk w procesie produkcji nie traci składników organicznych w trakcie mielenia. Nie jest też śnieżnobiała – ma kolor kremowy, czasami jasnobrunatna i lekko słodki posmak. Aby zastąpić mąkę Atta, zmieszaj mąkę razową zmieszaj ze zwyczajną mąką pszenną w proporcji 1:1. Taki zamiennik powinien dobrze poradzić sobie podczas pieczenia np. placków roti czy nan.
Mąka Maida – czym zastąpić
Mąka ta jest wyrabiana z przenicy a dokładniej z białej części ziarna . Naturalna ma odcień żółtawy , jednakże w handlu zazwyczaj występuje jako produkt biały – wcześniej wybielona za pomocą odpowiednich środków.
Mąkę Maida bez problemu możemy zastąpić mąką tortową lub uniwersalną, bez większego wpływu na smak lub konsystencję potrawy
Mąka z Amarantusa – czym zastąpić
Powstaje z nasion szarłatu, znanego powszechnie jako amarantus .
Jest mąką naturalnie bezglutenową, zawiera też więcej białka i żelaza niż mąki pszenne. Ze względu na specyficzne walory i np. orzechowy posmak, trudną ją zastąpić 1:1. Najprościej użyć zamiast niej kaszy jaglanej, ze względu na najbardziej zbliżoną konsystencje.
Wiesz że za skuteczne polecenie urządzenia Thermomix przysługuje Ci nagroda z katalogu prezentów? Przeczytaj…
Mąka Ziemniaczana – czym zastąpić
Mąkę ziemniaczaną możemy spróbować zamienić skrobią kukurydzianą, w potrawach na słodko – budyniem w proszku. W jednym ze źródeł znalazłem sugestię, że w niektórych potrawach można spróbować zamienić mąkę ugotowanym w mundurku zmielonym ziemniakiem ( 1 łyżka to ok. 100 gr ziemniaka)
Mleko krowie – czym zastąpić?
Mleko ze względu na olbrzymi obszar zastosowań i ilość zamienników, zasługuje na osobny artykuł.
Mleko Kokosowe – czym zastąpić?
Mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym ( ew. z aromatem kokosowym)
Ale przecież mleko kokosowe można samodzielnie wykonać w thermomix : 130 gr wiórków zalać w 1 l przegotowanej wody, na 8-10 godzin. Następnie wodę z namoczonymi wiórkami wlać do naczynia miksującego Thermomix, podgrzewać 8 min. temperatura 65 st. C obroty 1. Na koniec zmiksować całość przez 2min/na obrtach 10, przelać przez sitko wyłożone gazą lub przez samą gazę i odcisnąć wiórki. Takie mleko możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Mung Dhal – czym zastąpić
Mung Dhal to nasiona określonej odmiany fasoli mung. Można zastąpić przez dodanie lekko rozgotowanego grochu w połówkach lub przez dodanie soczewicy.
Ocet Balsamiczny – czym zastąpić?
Ocet balsamiczny możemy zastąpić – przynajmniej w jakimś zakresie octem winnym ( najlepiej ciemnym), ew. sokiem z cytryny lub octem jabłkowym .
Ocet jabłkowy – czym zastąpić?
Ocet jabłkowy można zastąpić octem ryżowym lub winnym ( białym)
Olej Arganowy – czym zastąpić?
Olej arganowy można zastąpić olejem z orzechów laskowych, ew. innym olejem orzechowym.
Olej Sezamowy – czym zastąpić?
Aby zastąpić olej sezamowy najlepiej uprażyć na patelni trochę sezamu i zblendować go w naczyniu miksującym thermomixa z dowolnym olejem roślinnym ( rzepakowym lub słonecznikowym) np. 1 szklanka oleju na 2/3 szklanki sezamu.
Pakczoj, Pak-choy, – patrz Kapusta Chińska
Pasta Migdałowa – czym zastąpić?
Cóż, trudno znaleźć dobry zamiennik tej pasty jednakże.. po co szukać zamienników jak możemy taką pastę zrobić samemu? Wystarczy zblanszować migdały ( czyli wrzucić na 10-15 minut do wrzątku, ostudzić i obrać ze skórek) – zmielić z taką samą ilością cukru ( obroty 10/ 30 sek. Po tym czasie sprawdzić konsystencję i ew. przedłużyć czas. Jeżeli pasta wyszła mało aromatyczna – możemy dodać aromat migdałowy.
Proszek do pieczenia – czym zastąpić?
Proszek do pieczenia składa się głownie z sody oczyszczonej i kwasu cytrynowego – reakcja uwalnia dużą ilość gazu który spulchnia ciasto. Więc jako zamiennik proszku do pieczenia możemy dodać sody oczyszczonej : Zamiast 3 łyżeczek proszku dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Musimy jednak zadbać o kwaśny odczyn ciasta – dodając np. kefir, maślankę czy kwaśne jabłka.
Skrobia kukurydziana – czym zastąpić?
Aby zastąpić skrobię kukurydzianą, w większości potraw do zagęszczenia wystarczy mąka pszenna w 2 krotnie większej dawce. Można także zastosować mąkę ryżową lub skrobię ziemniaczaną. Niestety do niektórych potraw jak budynie – trudno znaleźć inny idealny zagęstnik 1:1.
Sos Rybny – czym zastąpić?
Aby zastąpić sos rybny można zmieszać np. sos ostrygowy z sosem sojowym (sos ostrygowy jest dużo słodszy ). Można także dodać zamiast niego kilka kropel sosu Worcestershire . Można w skrajności zastosować wyłącznie sos sojowy – najlepiej jak zblendowany z Anchois.
Szynka Ardeńska – czym zastąpić?
Zamiast Szynki Ardeńskiej można zastosować każdą szynkę z grupy dojrzewających suszonych jak Prosciutto lub Serrano.
Tapioka – czym zastąpić?
Zamiast tapioki można użyć skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, mąki z manioku, ryżowej czy pszennej np. poznańskiej.
Toor Dhal – czym zastąpić ?
Jak i inne nasiona fasoli, Toor Dhal można zastąpić czerwoną soczewicą.
Urad Dhal – czym zastąpić?
Czarną soczewicę czyli Urad Dhal można zastąpić bez problemu popularną soczewicą czerwoną.
Masz dość wyszukiwania informacji o Thermomix?
Chcesz wiedzieć zawsze o nowościach, nowych potrawach, promocjach – a to wszystko z dodatkiem profesjonalnych porad dietetycznych ?
Kliknij w link poniżej, i na zawsze pozostańmy w kontakcie.
Kontakt z nami
Jeżeli masz pytania dotyczące możliwości, obsługi lub oferty urządzeń Thermomix lub po prostu szukasz kontaktu z kompetentnym przedstawicielem handlowym Thermomix – a może uważasz że powinniśmy o czymś napisać, wyjaśnić lub rozwinąć zagadnienie – napisz lub zadzwoń do nas.
Jak zawsze zapraszam 7 dni w tygodniu od 7.00 do 22.00