fbpx

Dlaczego Thermomix?

Długo zastanawialiśmy się skąd wziął się fenomen urządzenia Thermomix.
Czemu podgrzewany garnek z mieszadłem i wyświetlaczem jest tak często kupowanym i tak wysoko ocenianym produktem?
Czemu jesteśmy skłonni wydać stosunkowo duże pieniądze za ” robota kuchennego” ?

Ewenementem jest, że zazwyczaj osoby które go kupiły są z zakupu bardzo zadowolone, a przeciwnicy – poza pojedynczymi przypadkami, nigdy z niego na co dzień nie korzystali.

Czy jest on takim cudownym remedium na wszelkie bolączki dzisiejszej kuchni? Czy rozwiązuje on wszystkie nasze problemy związane z gotowaniem?

Zrobiliśmy rodzinną „burzę mózgów” i poniżej efekty :

Thermomix: Najpierw wady...

  • Cena:  Z jednej strony to poważny wydatek dla przeciętnej polskiej rodziny, z drugiej, ten kombajn kuchenny kosztuje mniej niż nowy markowy telefon z wyższej półki, a jego funkcjonalność i przydatność są niewspółmiernie większe.
  • Objętość naczynia to 2,2 L. Nie ugotujemy w nim jednorazowo zupy na 12 osób. Ale z czasem zrozumieliśmy, że to optymalna wielkość – nie utrudnia codziennego gotowania, a jednocześnie bez problemów da się ugotować obiad dla 4-6 osobowej rodziny. A z dodatkową stacją Thermomix Friend ilość gotowanej potrawy często można podwoić.
  • Część potraw wymaga dalszej obróbki  w innych urządzeniach :  ciasta piecze się w piekarniku, schabowy, naleśniki czy placki ziemniaczane smaży się na patelni. W Thermomix za to przygotowuje się doskonale wszelkie ciasta czy masy które wystarczy przełożyć na patetnię lub do piekarnika.
  • Bez wątpienia utrzymanie diety wymaga silniejszego samozaparcia i jest dla mnie dużo trudniejsze 🙂 Gotujemy więcej, szybciej, smaczniej, różnorodniej i dużo taniej. Więc trudno jest się opanować 🙂 Ale jest wielu dietetyków i firm, opracowujących różnorodne profesjonalne diety na Thermomix.
  • Przy gotowaniu wielodaniowych posiłków czasami trzeba kilkakrotnie płukać naczynie – w końcu jest tylko jedno. Z drugiej strony – jak mamy kilka minut –  naczynie umyje się samo :). Jest też możliwość dokupienia większej ilości samych naczyń a jeżeli posiadamy stację Thermomix Friend – problem ten jest od razu rozwiązany, ponieważ dysponujemy od razu dwoma naczyniami.
Thermomix TM6

Podsumowując : Po długiej naradzie rodzinnej której tematem było wynalezienie wad Thermomix-a – nie znaleźliśmy nic, co wpłynęło by na naszą ponowną decyzję o zakupie. Wręcz przeciwnie – całą rodziną zgodnie stwierdziliśmy  że stojąc przed wyborem ponownie – zdecydowanie kupilibyśmy go jeszcze raz.

Thermomix: a teraz jego zalety

I znowu całą rodziną zebraliśmy w punktach to, co najbardziej w Thermomix cenimy.

A coś o tym wiemy – z urządzenia korzystamy wiele razy dziennie. Każdy z członków naszej rodziny ma ulubione potrawy, desery, napoje – które gdy tylko ma ochotę samodzielnie przygotowuje. 
Syn – jest mistrzem świata w temacie pizzy, córka uwielbia wszelkiego rodzaju  naleśniki i pancakes, żona specjalizuje się w zupach i gulaszach, a ja.. ciągle eksperymentuje 🙂

Obecnie w  Thermomix powstaje 4/5 naszych posiłków. Nie , nie robimy w nim kanapek – ale już wyrabiamy w nim ciasto na pyszny chleb i bułki , robimy w nim świetne pasty, gotujemy jajka czy delikatne mięso do kanapek. Gotujemy w nim wszystkie zupy poza rosołem – który jednak jako jedyną zupę robimy tradycyjnie w dużym garnku 🙂

pizza thermomix

Wracając do najmocniejszych stron Thermomix ( w-g nas) :

  • Wyrabia genialnie wszelkie ciasta – drożdżowe, kruche, biszkopty, pierogowe itd.
  • Przyśpiesza i upraszcza – pyszne placki ziemniaczane w kilkadziesiąt sekund – miażdżą.
  • Garnek sam się myje – wystarczy nalać odrobinę wody, jedną kroplę płynu do mycia naczyń lub trochę octu, wybrać odpowiedni program i … zaczekać aż nas zawoła 🙂  Wszystkie części urządzenia można myć także w zmywarce ( poza korpusem z wyświetlaczem 🙂 )
  • Gotuje i blenduje – niesamowite zupy krem w jednym naczyniu.
  • Waży – wbudowana waga z dokładnością 1 grama pomaga w odmierzaniu produktów.
  • Podgrzewa, gotuje, smaży – trzeba podgrzać pokarm dla dziecka i przetrzymać go w określonej temperaturze? Bez problemów. Ugotować sos? Obsmażyć mięso? Zrobić rozgrzewającą herbatę owocową? A może konfitury czy drzemy? – Pewnie 🙂
  • Platforma Cookidoo – w połączeniu z tą platformą gotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy uruchomić przepis i urządzenie samo podpowiada co i kiedy dodać,  woła nas  gdy jest potrzebna nasza ingerencja. Tysiące przepisów z całego świata na wyciągnięcie ręki. Nie dość że pozwala zaplanować posiłki na wiele dni, pomaga je przyrządzić to jeszcze generuje automatycznie listę zakupów którą otwieramy w sklepie choćby  na smartfonie 🙂
  • Praży, tworzy niesamowite przeciery, pasty… ech.

 Thermomix, ponieważ…

  •  Dusi – wystarczy wrzucić składniki, założyć miarkę na przykrywkę, ustawić temperaturę. Bomba.
  • Znacznie skraca czas gotowania, a przede wszystkim skraca czas naszego zaangażowania w gotowanie. Przygotowujemy składniki, uruchamiamy gotowanie i po prostu dodajemy to co trzeba gdy urządzenie nas zawoła. Koniec z przypalonymi, niedogotowanymi, przesolonymi potrawami.  Koniec ze ślęczeniem godzinami w kuchni, koniec ciągłego mieszania, doprawiania..
  • Mieli i blenduje np.lód, zmieli mięso , poszatkuje owoce czy warzywa, zmieli ryż na mąkę, – więc kilka innych urządzeń nie jest już nam potrzebnych. Wrzucając cukier po 20 sekundach mamy cukier puder. Wrzucamy ziarno żyta czy pszenicy i po chwili mamy pełnoziarnistą mąkę.
  • Gotuje na parze . Tak jak kilka innych urządzeń, ale tu możemy gotować na parze wykorzystując parę z jednocześnie gotowanej  zupy lub gulaszu 🙂 Więc 2-daniowy obiad w jednym garnku gotowany w jednym czasie 🙂
  • Miesza – zapomnijcie o przypalonych potrawach. Funkcja wstecznych obrotów noża zabezpiecza przez niszczeniem struktury produkty, rozdrabnianiem warzyw itd.
  • Ubija – po założeniu na noże motylka – w chwilę otrzymamy bitą śmietanę lub ubite białko z jajek.
  • Sieka, miksuje – zdrowa sałatka warzywna w dokładnie 3 sekundy? Oczywiście. Pyszny koktajl z zamrożonych owoców? Jak najbardziej.
  • Dziecinnie prosta obsługa – 10 latek bez problemu zrobi najwyśmienitsze dania – do tego bez jakiegokolwiek przygotowania . To cieszy, mobilizuje i uczy .

Dlaczego Thermomix? Bo…

  •  Wyciąga dzieci z pokojów i włącza w codzienne życie 🙂  I to bez namawiania 🙂
  • Ma tryb wolnego gotowania – do dżemów czy soczystych pysznych, pełnych smaku mięs.
  • Bo jemy zdrowo – sami robimy przyprawy, buliony warzywne i mięsne ( zamiast kostek rosołowych ) , sosy, napoje i wiele innych. Wyeliminowaliśmy dzięki temu urządzeniu z jadłospisu wszelkie konserwanty, wzmacniacze smaku, stabilizatory – to wszystko co producenci dodają bez umiaru do gotowych półproduktów .
  • Bo dużą część  pieczywa pieczemy teraz w domu – zarówno drożdżowe chleby i bułki – jak i te na zakwasie ( który także przygotowujemy w Thermomix) . Jest bardzo smaczne, zdrowie ( wiemy z jakich składników je wyrabiamy) , wcale nie pracochłonne, pozbawione przemysłowych dodatków itp.. I za pół ceny.
  • Dlatego że karmelizuje – nigdy więcej sztucznego karmelu. Przepyszny budyń karmelowy ze zdrowych składników na wyciągnięcie ręki.
  • Oczywiście że emulguje : zrobienie domowego pysznego pozbawionego chemii majonezu jest naprawdę dziecinnie proste.
  • Bo ma funkcje fermentacji – jogurt domowy czy kimchi? Żaden problem.
  • Ponieważ oszczędza miejsce którego nie mamy w kuchni zbyt dużo .. pomimo tego że Thermomix na stałe zamieszkał u nas na kuchennym stole, zwolniło nam się wiele miejscach w szafach – miksery, maszynki do mielenia, maszynki do gotowania na parze i wiele innych cudów wyciąganych z szafy 3 razy w roku( lub nawet nie ) dostały nakaz eksmisji i zmieniły właścicieli 🙂
  • Funkcja  Sous-vide czyli idealnie ugotowane  delikatne mięso, ryby i jarzyny
  • Jest ładny i estetyczny. I dopracowany w każdym calu, wykonany z bardzo dobrych materiałów. Po prostu.. chce się na nim gotować 🙂

Thermomix - czy naprawdę warto?

Podsumowując -w naszym domu sprawdza się doskonale. Nigdy nie żałowaliśmy tego zakupu, i gdybyśmy mieli podejmować decyzję jeszcze raz – kupilibyśmy znowu.

Owszem, cena zakupu może wydawać się z wysoka, jednakże choćby robiąc pieczywo, napoje itp  w Thermomixie zamiast kupować je w sklepach – możemy miesięcznie zaoszczędzić 2 razy więcej – niż wynosi miesięczna rata.
Dlatego uważam że Thermomix to nie wydatek – a inwestycja 🙂

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, wątpliwości – chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o urządzeniach Thermomix lub szukasz kontaktu z Przedstawicielem Handlowym Thermomix- zapraszam do kontaktu.

Napisz lub zadzwoń. Chętnie pomogę.
Zapraszam.