fbpx

Dlaczego Thermomix?

Z pasji do gotowania - Thermomix

Długo zastanawialiśmy się skąd wziął się fenomen urządzenia Thermomix.
Czemu podgrzewany garnek z mieszadłem i wyświetlaczem jest tak często kupowanym i tak wysoko ocenianym produktem?
Czemu jesteśmy skłonni wydać stosunkowo duże pieniądze za ” robota kuchennego” ?

Ewenementem jest, że zazwyczaj osoby które go kupiły są z zakupu bardzo zadowolone, a przeciwnicy – poza pojedynczymi przypadkami, nigdy z niego na co dzień nie korzystali.

Czy jest on takim cudownym remedium na wszelkie bolączki dzisiejszej kuchni? Czy rozwiązuje on wszystkie nasze problemy związane z gotowaniem?
W końcu, czy jego zakup jest tak jak twierdzą jego użytkownicy opłacalny?

Zrobiliśmy rodzinną “burzę mózgów” i poniżej efekty :

Thermomix: Najpierw wady...

  • Największą wadą na pewno jest cena. Z jednej strony to poważne obciążenie dla przeciętnej polskiej rodziny, z drugiej strony ten kombajn kuchenny kosztuje mniej niż nowy Iphone, czy 18 letni Opel Corsa..

  • Objętość naczynia to 2,2 L. Nie ugotujemy w nim jednorazowo zupy na 12 osób. Ale wiemy już że to optymalna wielkość – nie utrudnia codziennego gotowania, a jednocześnie bez problemów da się ugotować obiad dla 4-5 osobowej rodziny.

  • Część potraw wymaga dalszej obróbki  w innych urządzeniach :  ciasta piecze się w piekarniku, schabowy, naleśniki czy placki ziemniaczane smaży się na patelni. W Thermomix za to przygotowuje się doskonale wszelkie ciasta  czy masy które wystarczy przełożyć na patetnię lub do piekarnika.

  • Utrzymanie diety wymaga silniejszego samozaparcia i jest dla mnie dużo trudniejsze 🙂 Gotujemy więcej, szybciej, smaczniej, różnorodniej. Więc trudno jest się opanować 🙂

  • Przy gotowaniu wielodaniowych posiłków czasami trzeba kilkakrotnie płukać naczynie – w końcu jest tylko jedno. Z drugiej strony – jak mamy kilka minut –  naczynie umyje się samo :). Jest też możliwość dokupienia większej ilości samych naczyń.
  • Dość małe litery przy korzystaniu z wyszukiwarki przepisów
Thermomix TM6

Podsumowując : Po długiej naradzie rodzinnej której tematem było wynalezienie wad Thermomix-a – nie znaleźliśmy nic, co wpłynęło by na naszą decyzję na zakup.Wręcz przeciwnie – całą rodziną zgodnie stwierdziliśmy  że stojąc przed wyborem ponownie – zdecydowanie kupili byśmy go jeszcze raz.

Thermomix: a teraz jego zalety

I znowu całą rodziną zebraliśmy w punktach to, co najbardziej w Thermomix cenimy.

A coś o tym wiemy – z urządzenia korzystamy wiele razy dziennie . Każdy z członków naszej rodziny ma ulubione potrawy, desery, napoje – które gdy tylko ma ochotę przygotowuje. 
Syn – jest mistrzem świata w temacie pizzy, córka uwielbia wszelkiego rodzaju  naleśniki i pancakes, żona specjalizuje się w zupach i gulaszach, a ja.. ciągle eksperymentuje 🙂

Obecnie w  Thermomix powstaje 4/5 naszych posiłków. Nie , nie robimy w nim kanapek – ale już wyrabiamy w nim ciasto na pyszny chleb i bułki , robimy w nim świetne pasty, gotujemy jajka czy delikatne mięso do kanapek. Gotujemy w nim wszystkie zupy poza rosołem – który jednak jako jedyną zupę robimy tradycyjnie w dużym garnku 🙂

pizza thermomix

Wracamy do najmocniejszych  stron Thermomix ( w-g członków mojej rodziny )

  • Wyrabia genialnie wszelkie ciasta – drożdżowe, kruche, biszkopty .
  • Pyszne placki ziemniaczane w kilkadziesiąt sekund – miażdżą.
  • Garnek sam się myje – wystarczy nalać odrobinę wody, jedną kroplę płynu do mycia naczyń lub octu, wybrać odpowiedni program i … zaczekać aż nas zawoła 🙂  Wszystkie części urządzenia można myć także w zmywarce ( poza korpusem z wyświetlaczem 🙂 )
  • Gotuje i blenduje – niesamowite zupy krem w jednym naczyniu.
  • Waży – wbudowana waga z dokładnością 1 grama pomaga w odmierzaniu produktów.
  • Podgrzewa, gotuje, smaży – trzeba podgrzać pokarm dla dziecka i przetrzymać go w określonej temperaturze? Bez problemów. Ugotować sos? obsmażyć mięso? zrobić herbatę rozgrzewającą herbatę owocową? Zrobić konfitury czy drzemy? – Pewnie 🙂
  • Platforma Cookidoo – w połączeniu z tą platformą gotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy uruchomić przepis i urządzenie samo podpowiada co i kiedy dodać,  woła nas  gdy jest potrzebna nasza ingerencja. Tysiące przepisów z całego świata a wyciągnięcie ręki. Nie dość że pozwala zaplanować posiłki na wiele dni, pomaga je przyrządzić to jeszcze generuje automatycznie listę zakupów którą otwieramy w sklepie choćby  na smartfonie 🙂
  • Praży – przeciery, pasty… smacznego 🙂 
  • Dusi – wystarczy wrzucić składniki, założyć miarkę na przykrywkę, ustawić temperaturę. Bomba.
  • Znacznie skraca czas gotowania, a przede wszystkim skraca czas naszego zaangażowania w gotowanie. Przygotowujemy składniki, uruchamiamy gotowanie i po prostu dodajemy to co trzeba gdy urządzenie nas zawoła. Koniec z przypalonymi, niedogotowanymi, przesolonymi potrawami.  Koniec ze ślęczeniem godzinami w kuchni, ciągłego mieszania, doprawiania..
  • Mieli i blenduje np.lód, zmieli mięso , poszatkuje owoce czy warzywa – więc kilka innych urządzeń nie jest już nam potrzebnych. Wrzucając cukier po 20 sekundach mamy cukier puder. Wrzucamy ziarno żyta czy pszenicy i po chwili mamy pełnoziarnistą mąkę.
  • Gotuje na parze . Tak jak kilka innych urządzeń, ale tu możemy gotować na parze wykorzystując parę z jednocześnie gotowanej  zupy lub gulaszu 🙂 Więc 2-daniowy obiad w jednym garnku gotowany w jednym czasie 🙂
  • Miesza – zapomnijcie o przypalonych potrawach. Funkcja wstecznych obrotów noża zabezpiecza przez niszczeniem struktury produkty, rozdrabnianiem warzyw it.
  • Ubija – po założeniu na noże motylka – w chwilę otrzymamy bitą śmietanę lub ubite białko z jajek.
  • Sieka, miksuje – zdrowa sałatka warzywna w dokładnie 3 sekundy? Oczywiście. Pyszny koktajl z zamrożonych owoców? Jak najbardziej.
  • Dziecinnie prosta obsługa – 10 latek bez problemu zrobi najwyśmienitsze dania – do tego bez jakiegokolwiek przygotowania . To cieszy, mobilizuje i uczy .
  • Wyciąga dzieci z pokojów i włącza w codzienne życie 🙂  I to bez namawiania 🙂
  • Tryb wolnego gotowania – do dżemów czy soczystych pysznych, pełnych smaku mięs.
  • Jemy zdrowo – sami robimy przyprawy, buliony warzywne i mięsne ( zamiast kostek rosołowych ) , sosy, napoje i wiele innych. Wyeliminowaliśmy dzięki temu urządzeniu z jadłospisu wszelkie konserwanty, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, stabilizatory – to wszystko co producenci dodają bez umiaru do gotowych półproduktów .
  • Pieczywo – dużą część  pieczywa pieczemy w domu – zarówno drożdżowe chleby i bułki – jak i te na zakwasie ( który także przygotowujemy w Thermomix) . Jest bardzo smaczne, zdrowie ( wiemy z jakich składników je wyrabiamy) , wcale nie pracochłonne, pozbawione przemysłowych dodatków itp..
  • Karmelizuje – nigdy więcej sztucznego karmelu. Przepyszny budyń karmelowy ze zdrowych składników na wyciągnięcie ręki.
  • Emulguje : zrobienie domowego pysznego pozbawionego chemii majonezu jest naprawdę dziecinnie proste.
  • Fermentuje – jogurt domowy czy kimchi? Żaden problem.
  • Oszczędność miejsca .. pomimo tego że Thermomix na stałe zamieszkał u nas na kuchennym stole, zwolniło nam się wiele miejscach w szafach – miksery, maszynki do mielenia, maszynki do gotowania na parze i wiele innych cudów wyciąganych z szafy 3 razy w roku( lub nawet nie ) dostały nakaz eksmisji i zmieniły właścicieli 🙂
  • Funkcja  Sous-vide czyli idealnie ugotowane  delikatne mięso, ryby i jarzyny
  • Jest ładny i estetyczny. I dopracowany w każdym calu, wykonany z bardzo dobrych materiałów. Po prostu.. chce się na nim gotować 🙂

Thermomix - czy naprawdę warto?

 U mnie w moim domu sprawdza się doskonale. Nigdy nie żałowaliśmy tego zakupu, i gdybyśmy mieli podejmować decyzję jeszcze raz – kupilibyśmy znowu. Ale też mam świadomość że mogą zdarzyć się domy gdzie Thermomix się nie sprawdzi.
Z obsługą urządzenia mogą mieć np. problem osoby w bardzo podeszłym wieku które nie obsługiwały w życiu nawet smartfona.

Tak naprawdę raz w życiu miałem wątpliwości czy zainteresowany klient będzie zadowolony z urządzenia. Chodziło o niespełna 40 letniego zatwardziałego  kawalera, który nigdy w życiu nic nie ugotował. Po prostu żywił się kanapkami, słodyczami oraz fast foodem a także innymi  daniami serwowanymi z dowozem  do domu.
Moje wątpliwości były głupie. Codziennie wysyła mi zdjęcia i informacje co dzisiaj wspaniałego upiekł, ugotował, sam się z siebie śmieje że tak długiego okresu bez fast food nie miał od wielu lat, że robi zakupy produktów o istnieniu których nie miał pojęcia – a w poszukiwaniu ich błąka się pomiędzy regałami bo nie ma pojęcia gdzie można znaleźć np. ocet winny 🙂 

Owszem, cena zakupu może być zaporowa, jednakże choćby robiąc pieczywo, napoje itp  w Thermomixie zamiast kupować je w sklepach – możemy miesięcznie zaoszczędzić więcej – niż wynosi miesięczna rata.


Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, wątpliwości – lub po prostu zastanawiasz się nad zakupem – zapraszam do kontaktu. Napisz lub zadzwoń.
Jeżeli mieszkasz w rozsądnej odległości – może przyjechać do Ciebie by wspólnie coś na Thermomixie ugotować?
Zapraszamy.