fbpx

Alergeny w Thermomix

Czym są alergeny?

Alergeny w Kuchni Thermomix


 To substancje wywołujący u określonej grupy ludzi reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergeny możemy podzielić na cztery grupy:

WZIEWNE

W tym pyłki kwiatów, roztocza, sierść, zarodniki pleśni

KONTAKTOWE

Jak nikiel, lateks, składniki kosmetyków

JAD OWADÓW

Os, pszczół, szerszeni

POKARMOWE

Występujące w jedzeniu.

ALERGENY POKARMOWE

Jak organizm reaguje alergen? Reakcje są bardzo różne – począwszy od niegroźnego kataru, łzawienia oczu, kichania czy pokrzywki, poprzez napady duszności i trudności w oddychaniu – na ostrych reakcjach alergicznych z zagrażającym życiu wstrząsem anafilaktycznym kończąc..

Dlatego, znając uczulające nas alergeny,  mamy możliwość eliminacji ich z naszej diety.
Bezsprzecznie, gotując w Thermomix, nawet jeżeli występują w przepisie który chcemy przygotować składniki, których nie możemy spożywać  – w większości przypadków możemy zamienić składnik na inny lub go usunąć. W ten sposób pomimo ograniczeń, jesteśmy w stanie utrzymać różnorodną i bogatą dietę, jednocześnie jedząc to co lubimy. ..


Dlatego też możemy wyeliminować alergeny w kuchni Thermomix. Zazwyczaj wystarczy odrobinę zmodyfikować przepisy.

Pamiętaj – Że zawsze korzystając z przepisów Cookidoo możemy użyć filtrów by wyświetlić potrawy które wskazanego alergenu nie zawierają. Wystarczy w filtrze „składniki” wpisać produkt z „-” np. -jajko.

Alergeny Thermomix

WYSTĘPUJĄCE W POLSCE ALERGENY Z KTÓRYMI MOŻEMY SIĘ SPOTKAĆ W KUCHNI THERMOMIX.

 

PONIŻEJ PRZEDSTAWIAMY LISTĘ NAJCZĘSTSZYCH ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POLSCE SPOTYKANYCH PODCZAS GOTOWANIA W URZĄDZENIU THERMOMIX

Mleko i jego przetwory

Białka obecne w mleku są najczęstszą przyczyną poważnych alergii głownie u dzieci w wieku do 3 lat. Często uczulenie na białka mleka nazywamy “skazą białkową” – choć dotyczy ona także nietolerancji na białka jaj kurzych. Najczęściej alergizującym białkiem jest kazeina, występująca także w mleku owiec, kóz i kobył.
Unikanie tego składnika w dzisiejszych czasach jest bardzo trudne i wymaga dużej ostrożności – musimy wyeliminować z diety mleko i mleczne przetwory praktycznie wszystkich zwierząt parzystokopytnych.
Ale to nie wystarczy – dodatki zawierające białka mleka znajdziemy obecnie w niezliczonej ilości produktów: słodyczach, lodach, margarynie, panierkach, sosach, wędlinach i pasztetach, konserwach i wielu innych.
Na szczęście wiele z nich możemy wyeliminować sami – alergeny w gotowaniu z Thermomix nie muszą być problemem .




Co możemy zrobić gdy przetwory mleczne znajdziemy w przepisach  które chcemy zrobić? 

Czyste mleko możemy zastąpić napojami typu mleko ryżowe, mleko migdałowe, sojowe, kokosowe.
Jogurty  i kefir możemy zastąpić  produktami na bazie mleka kokosowego lub sojowego.
Z pewnością śmietanę możemy zastąpić  gęstym mlekiem kokosowym,
Sery żółte – zastępujemy serami  wegańskimi, bezmlecznymi, bezglutenowy beszamel
Niewątpliwie masło –możemy zastąpić masłem roślinnym lub margarynami bez domieszek serwatki, olejami roślinnymi.

ORZESZKI ZIEMNE ( ARACHIDOWE) JAKO ALERGEN W THERMOMIX

Te z pozoru niewinne i smaczne dodatki zawierają białka będące jednymi z najsilniejszych alergenów, których spożycie nawet niewielkiej ilości może prowadzić do stanów zagrażających życiu i jest przyczyną największej ilości zgonów z powodu wstrząsu anafilaktycznego. Z tego też powodu na wielu opakowaniach produktów możemy przeczytać „może zawierać śladowe ilości orzechów” – ponieważ wystarczy, że są one wykorzystywane w zakładzie produkcyjnym, by istniało niebezpieczeństwo ich spożycia. Orzeszki ziemne to nie tylko orzechy, ale oczywiście różne produkty przetworzone jak masło orzechowe, posypki, dodatki, słodycze.

Czym można zastąpić w przepisach orzechy ziemne?

Zamiast orzechów arachidowych można zastosować orzechy pinii lub nasiona sezamu, dyni i słonecznika, suszony kokos do ciast i kruszonek.
Jako zamiennik z oleju z orzechów – oleje roślinne, oliwy, oleje z nasion – naprzykład zmieszany olej sezamowy z roślinnym
.
W miejsce  posypek z orzeszków ziemnych – z powodzeniem można zastosować sezam, dynię, siemię lniane, orzechy pinii, prażony owies, wiórki kokosowe

Zboża, gluten


Nasze zboża – szczególnie pszenica (częsty alergen u dzieci), jęczmień (składnik np. piwa) i żyto są składnikami wielu przetworów i potraw. Alergeny te uczulają także wziewnie – przy wdychaniu oparów, drobinek powstałych przy przesypywaniu mąki czy jej mieleniu. Gotując w Thermomix alergen ten znajdziemy w wielu przepisach.
Z pewnością gluten – składnik zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies itd., występuje więc we wszystkich produktach powstałych z ich dodatkiem – kaszach, makaronach, mąkach, płatkach, ale nie tylko. Zapewne znaleźć go można w przetworach garmażeryjnych, jak parówki czy pasztety, wędliny, wszelkich produktach z zagęszczaczami, jak zupy w proszku, sosy, jogurty, chipsy, dania gotowe, gumy do żucia.



Czym można zastąpić składniki zawierające gluten jako składniki potraw – alergeny w Thermomix?


Mąki stanowiące bazę potraw – możemy zamienić na mąki owsiane, jaglane gryczane, ryżowe, – są odpowiednie do wypieków, mają neutralny smak (oprócz mąki gryczanej).
Jeżeli musimy zastosować mąki sklejające skłądniki  – zamieniamy na  mąki kukurydziane lub ziemniaczane,  – te niestety zawierają dużą zawartość skrobii powodującą zmianę konsystencji potraw mogą one gorzej wyrastać i przypominać zakalce.

W niektórych potrawach aby zachować różnorodność – możemy wykorzystać mąki z roślin strączkowych jak mąka sojowa czy mąka z cieciorki, niestety ze względu na swoją specyfikę, ciężar i zawartość tłuszczu  wymagają mieszania z innymi mąkami bazowymi.
Uwaga – mąka sojowa ma charakterystyczny zapach który bywa czasami nie akceptowany.
Niewątpliwie pozostają mąki z orzechów (kokosowa, z orzechów laskowych) oraz mąka kasztanowa i migdałowa–  wymagają mieszania z mąkami bazowymi ale są odpowiednie do wypieków i naleśników.

OWOCE

Tu ominięcie niespodzianek także będzie bardzo pracochłonne – w końcu możemy znaleźć je w wielu bardziej i mniej przetworzonych produktach: jogurtach, deserach, lodach, sokach, dżemach, musli, kaszkach.
Uwaga, czytamy etykiety! Często w wysoko słodzonych „sokach” i syropach znajduje się tylko niewielka ilość prawdziwego soku z owocu, a w składzie mogą występować różne aromaty i soki innych owoców. Zapewne dobrym przykładem jest syrop malinowy znanego producenta: jego skład to … sok z aronii, sok jabłkowy, koncentrat z czarnej marchwi…


Na szczęście gotowanie w Thermomix może być wolne od tych alergenów.

Czym zastąpić alergizujące owoce w kuchni Thermomix?

Najlepiej innymi owocami o zbliżonej konsystencji oraz pasujące do kompozycji smakowej. Poniżej propozycje :


ANANAS zastąpimy owocami takimi jak  pomarańcza, mango
ARBUZ zastąpimy owocami takimi jakmelon kantalupa, melon miodowy
BANAN zastąpimy owocami takimi jak awokado
BRZOSKWINIĘ zastąpimy owocami takimi jak nektarynka, mango, morela
CYTRYNĘ zastąpimy owocami takimi jak limonka, pomarańcza, mandarynka, klementynka
CZEREŚNIE zastąpimy owocami takimi jak jeżyny, maliny, jagody
GRANAT zastąpimy owocami takimi jak żurawina, ananas, truskawki
GRUSZKĘ zastąpimy owocami takimi jak jabłko, brzoskwinia, nektarynka, śliwka
GREJPFRUT zastąpimy owocami takimi jak  klementynka, pomarańcza, mandarynka

Inne alergizujące owoce w kuchni Thermomix?

JABŁKO zastąpimy owocami takimi jak gruszkI
JAGODY zastąpimy owocami takimi jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie
JEŻYNY zastąpimy owocami takimi jak  jagody, maliny, truskawki
KIWI zastąpimy owocami takimi jak mango, pomarańcza, limonka, mandarynka
LIMONKĘ zastąpimy owocami takimi jak cytryna, pomarańcza, mandarynka, klementynka
MALINY zastąpimy owocami takimi jak jagody, jeżyny, wiśnie, truskawki
MANDARYNKĘ zastąpimy owocami takimi jak pomarańcza, klementynka
MANGO zastąpimy owocami takimi jak brzoskwinia, nektarynka, papaja, morela
MELON MIODOWY zastąpimy owocami takimi jak melon kantalupa, zielony grejpfrut
MORELE zastąpimy owocami takimi jak brzoskwinia, nektarynka, mango
NEKTARYNKĘ zastąpimy owocami takimi jak brzoskwinia, mango, morela
POMARAŃCZĘ zastąpimy owocami takimi jak klementynka, mango, papaja, mandarynka
ŚLIWKĘ zastąpimy owocami takimi jak morela, brzoskwinia, nektarynka
TRUSKAWKI zastąpimy owocami takimi jak jagody, maliny, jeżyny, brzoskwinie, nektarynki
WIŚNIE zastąpimy owocami takimi jak czereśnie, truskawki
ŻURAWINĘ zastąpimy owocami takimi jak granat, wiśnie, maliny

RYBY I OWOCE MORZA JAKO ALERGENY W THERMOMIX

e) Z powodu dostępności, ryb i owoców morza, najczęściej zdarzają się alergie wywoływane przez dorsza, śledzia, tuńczyka i węgorza. Istotnie, przy takiej alergii, poza unikaniem samych ryb i owoców morza, musimy unikać również sosów (w tym worcestershire i ostrygowego), paluszków surimi, konserw rybnych i wielu innych . Uwaga! Zdarza się, że reakcję organizmu wywołuje nawet para gotującej się potrawy zawierającej te składniki.

Czym możemy zastąpić ryby i owoce morza? Najlepiej innymi rybami o ile to możliwe, dobierając je w-g ich specyfiki. Niestety nie zawsze to możliwe .

Roślinne zamienniki ryb i owoców morza :


Algi – dobry substytut dla ryb –  wprowadzają do dań aromat morza.  Spirulina, chlorella , nori -w zależności od odmiany mają ostro-słony smak i są zwykle dodawane do sałatek lub do zup np. do ramenu. Bez wątpienia Nori może być używane też jako przyprawa.
Niewątpliwie wędzone tofu i wędzone przyprawy dobrze zastępują smak wędzonych ryb. Możemy wykorzystać je  jako np. główny składnik pasty “bezrybnej”, pomoże w tym także wędzona papryka, wędzona sól,
Tofu – to doskonały zamiennik surimi , możemy także samemu można wykonać zamienniki paluszków rybnych: z tofu, alg i bułki tartej. Zwłaszcza u dzieci ten wegański substytut ryb jest bardzo popularny i zapewnia cenne białko, a także zdrowe kwasy tłuszczowe.
Seler – Konsystencję i wygląd mięsa ryby można podrobić dzięki plastrom selera np. W popularnym wegańskim daniu “seleryba”: plastry selera zawinięte w glony nori. W związku z tym, selerybę można jeść jako panierowany filet, lub przygotować roślinną wersję “ryby” po grecku.

A inne zamienniki ryb i owoców morza?

Kotlety sojowe – w roli fileta rybnego sprawdzą się też kotlety sojowe przyprawione glonami (np. zawinięte w nori). Z kotletów można również przygotować “rybę” po grecku albo w occie.
Doskonałym zamiennikiem jest bakłażan i boczniaki – plastry pieczonego bakłażana i boczniaki ze względu na swoją konsystencję znakomicie sprawdzą się jako zastępnik śledzia, np. w postaci “rolmopsów” po kaszubsku, w occie.
Łosoś – Zamiast łososia  można użyć marynowanej marchewki, która przypomina tę rybę również w wyglądzie. Za rybny i słony smak odpowiedzialne są takie składniki marynaty jak wędzona sól, papryka,
Jak zapewne wiecie, kawior, tj. ikra ryb, jest też wytwarzana na bazie alg. Istotnie, niektórzy producenci stosują też wzmacniacze smaku i inne dodatki, więc w zdrowej diecie ten produkt powinien być spożywany tylko sporadycznie. Najlepiej nadaje się do dekorowania potraw na bufety i świąteczne talerze.
Sushi –  Wiele rodzajów dostępnych  sushi jest bez ryb – np. z awokado, rzepą, ogórkiem, tykwą, tofu, grzybami shitake.


Dane uzupełniono na podstawie artykułu : https://proveg.com/pl/blog/11-najlepszych-roslinnych-alternatyw-ryb-owocow-morza/

JAJKA – ALERGENY W THERMOMIX

f) Z pewnością jeżeli chodzi o jajka – najczęściej uczula białko jaj kurzych, choć zdarzają się też alergie na żółtko. Bardzo niebezpieczny alergen będący składnikiem wielu przetworów jak majonez, słodycze, bezy, ciasta, pieczywo. Możemy je spotkać także w kremach czy szczepionkach – w przypadku tych ostatnich niebezpieczeństwo jest szczególnie duże. Pamiętajmy, że przy uczuleniu na żółtko konieczne jest uważanie także na szampony, do których często dodawany jest proszek z liofilizowanych żółtek.


Nie łatwo znaleźć odpowiednie zamienniki dla jajek – mają tak wiele zastosowań.


Z pomocą przychodzi nam artykuł  który proponuje  :

Zamienniki dla 1 jajka :


Mus jabłkowy 1/4 szklanki, ok. 60 g – brownie, ciasta, ciasteczka, muffinki
Z pewnością ¼ szklanki jogurtu roślinnego lub naturalnego, ok. 60 g – zastosujemy do brownie, chlebów, ciast, muffinków
Ocet + ½ łyżeczki sody – ciasta
Bezsprzecznie ¼ szklanki zmiksowanych na purée bananów, ok. 56 g – do brownie, chleby, ciasta, muffinki, ciasteczka
Dowolne purée np. z dyni, słodkich ziemniaków, marchewki, 1/4 szklanki ok. 60 g – brownie, muffinki, ciasta
Podczas gdy 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody – do brownie, chleby, ciasta, naleśniki.

Tofu, 1/4 szklanka zmiksowanego tofu ok. 60 g – brownie i ciasta
1 łyżka zmielonych nasion chia wymieszana z 3 łyżkami wody – brownie, chleby, ciasta, ciasteczka
Powidła śliwkowe lub konfitury- 1/3 szklanki (wtedy należy zmniejszyć ilość cukru), ok. 60 g – brownie, ciasta
¼ szklanki oleju roślinnego – ciasta i ciasteczka
woda z ciecierzycy (aquafaba) – beza, musy, makaroniki

 


Przeczytaj też czego w Thermomix nie robić

Czy zawsze można zastąpić jajko jako alergeny w Thermomix

Jeśli przepis zawiera 3 lub więcej jajek, to znaczy, że jajka są jej głównym składnikiem i bez nich się nie obejdzie.
Zastępuj tylko 1 – 2 jajka w przepisie, nie więcej.
Godnym uwagi jest fakt, że piekąc herbatniki, możesz zastąpić jajka płatkami owsianymi. Dwiema lub trzema łyżkami płatków zastąpisz jedno jajko.
Wymieszaj jedną łyżkę mielonego siemienia lnianego z trzema łyżkami wody. Odstaw na kilka minut i zaczekaj, aż siemię zacznie przypominać konsystencją rozbełtane jajko.
Zapewne siemię lniane możesz wykorzystać w potrawach mącznych, farszach mięsnych, kotletach mielonych, plackach i we wszystkich potrawach, w których jajko pełni rolę spoiwa.

Podobnie działają także nasiona chia. Jedną łyżkę nasion chia zalej trzema lub czterema łyżkami wody i odstaw na kwadrans, aż powstanie galaretowata masa. Dlatego można nią zastąpić jajko.
Nasiona chia możesz wykorzystać w potrawach mącznych, farszach mięsnych, kotletach mielonych, plackach i we wszystkich potrawach, w których jajko pełni rolę spoiwa.
Zabrakło Ci jajek do ciasta? Zastąp je bananem! Należy pamiętać, że Jedno jajko to odpowiednik połowy dużego dojrzałego banana, ewentualnie całego zmiksowanego lub rozgniecionego banana. Najlepiej, jeśli skórka banana ma już brązowe plamki, co oznacza, że banan jest już trochę przejrzały. Pamiętaj jednak, że wypiek może mieć delikatnie bananowy smak.

Banan sprawdzi się w potrawach mącznych, galaretach i kremach.
Mus jabłkowy lub przecier dla dzieci również może zastąpić jajko w słodkich wypiekach. Zamiast jednego jajka dodaj pięć łyżek musu wymieszanych z łyżeczką proszku do pieczenia. Podobnie jak w przypadku bananów, pamiętaj, że konsystencja wypieku będzie nieco inna, a smak bardziej świeży, delikatnie jabłkowy.
Każdy mus sprawdzi się też w ciastach, naleśnikach, racuchach.

Czym jeszcze można zastąpić jajko jako alergen w kuchni Thermomix?

Czysta żelatyna w proszku lub agar-agar również mogą zastąpić jajka. Łyżka agaru wymieszana z łyżką wody to odpowiednik jednego jajka. Torebka żelatyny może zastąpić trzy jajka.
Można stosować w potrawach mącznych, galaretach, kremach, naleśnikach, racuchach.
Pół torebki drożdży instant rozpuszczonych w 100 ml letniej wody w razie konieczności może zastąpić jedno jajko.
Sprawdza się w potrawach mącznych.

Trzy łyżki masła z orzechów ziemnych mogą zastąpić w wypiekach jedno jajko. Pamiętaj, aby użyć gładkiego masła, a nie z kawałkami orzechów. Weź pod uwagę również słonawy smak i kolor masła.
Z pewnością sprawdza się w potrawach mącznych i kremach.
Łyżeczka proszku do pieczenia wymieszana z łyżeczką oleju i łyżeczką wody również może zastąpić jajko.

Można wykorzystać w naleśnikach, racuchach, omletach, plackach, ciastach do obtaczania.
1 + 1 = 1. Wydaje Ci się nielogiczne? Ależ skąd! 1 łyżeczka budyniu + 1 łyżeczka oleju = 1 jajko. Teraz wszystko jasne, prawda?
Tego połączenia można używać w potrawach mącznych, galaretach i kremach. Co zrobić gdy planujesz obtaczać mięso w panierce, ale skończyły Ci się jajka? Zamiast mleka i jajka użyj piwa i panieruj mięso tak jak zawsze.
Zastosowanie: panierka do mięs, ciasta do obtaczania mięs.

Trudno Ci uwierzyć, że piwo można wykorzystać do panierowania? Zamiast jajka do panierowania mięsa możesz użyć mąki z grochu. Łyżkę mąki z grochu wymieszaj z dwoma łyżkami wody i użyj zamiast jajka.
Niewątpliwie  można użyć do panierowania i przygotowania ciast do obtaczania.
W potrawach na słono oraz mięsach zamiast jajka można dodać dwie lub trzy łyżki surowego ziemniaka startego na tarce.
Sprawdzi się w plackach, kotletach mielonych.

Kolejne zamienniki jajka jako alergenu w Thermomix

Woda z ciecierzycy (aquafaba)

Coś Ci tu nie gra? A jednak! Woda z konserwowanej ciecierzycy tak doskonale potrafi zastąpić jajka, że można z niej przygotować pianę! Na jedno białko jajka użyj dwóch łyżek wody z ciecierzycy, na całe jajko – trzech łyżek. Zalewę odcedź i ubij na pianę. Jeśli użyjesz miksera, roślinną pianę bez dodatku kurzych białek uzyskasz po kwadransie. Ręczne ubijanie potrwa trochę dłużej. Oczywiście dla lepszego efektu można dodać utwardzacz do bitej śmietany, ale nie jest to konieczne.
Zastosowanie: we wszystkich potrawach, które wymagają piany z białek.
Mleko sojowe

Lecytyna sojowa zawarta w mleku sojowym jest równie dobra jak jajko. Przecież na mleku sojowym można przygotować choćby majonez. Ale uwaga! Tylko lecytyna sojowa ma takie „zdolności”, dlatego nie zastępuj mleka sojowego innym mlekiem. Zapewne należy zwróć także uwagę na zawartość cukru, jeśli nie chcesz, żeby majonez okazał się słodki.
Sprawdza się w majonezie i kremach.

Na podstawie :

https://tesco.pl/hello/artykul/czym-zastapic-jajko-jest-ponad-tuzin-mozliwosci/22791/

https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach

Alergeny w Thermomix – SELER

najczęstszy alergen wśród warzyw. Niewątpliwie występuje często w mrożonkach, potrawach słoikowanych, zupach, sałatkach, przyprawach takich jak kostki rosołowe.


Czym zastąpić seler? Najlepiej w tym sprawdzi się korzeń pietruszki, kalarepa lub rzepa

GORCZYCA

to nie tylko przyprawa. To także musztardy, marynaty, pieczywo, sosy, zupy.


Niestety gorczyca ma bardzo charakterystyczny smak, który trudno zastąpić. Tam gdzie się da należy ją po prostu ominąć.

SEZAM

główny składnik pasty hummus i Tahini. Składnik wielu potraw – kremów, słodyczy, pieczywa, pasztetów.

W większości zastosowań sezam można zastąpić nasionami Chia lub siemieniem lnianym.

POMIDORY

Lubiane i popularne warzywa także potrafią wywoływać reakcje alergiczne. Zapewne pomidor to bardzo popularny składnik przetworów, serków, past, pasztetów, sosów. Przecież można je spotkać w wypiekach, sałatkach, zupach, przystawkach.


Dość trudno znaleść zamiennik dla pomidorów ponieważ często stanowią bazę sosów czy potraw. Możan pokusić się o zrobienie past czy sosów na bazie papryki – np. Pieczona papryka czerwona,obrana ze skórki zmiksowana z pieczonym kwaśnym jabłkiem i pieczoną marchewką do tego podsmażona cebulką, oregano.

CYNAMON

Ta popularna przyprawa jest składnikiem ciast, słodyczy, sosów, potraw gotowych jak gulasze.


Ale w większości potraw cynamon można po prostu pominąć. Ew. jako susbstytut można spróbować użyć kardamon.






Zobacz też nasze sprawdzone przepisy na Thermomix

 Soja

Ze względu na jej popularność, wynikającą z wysokiej zawartości białka oraz możliwości jej zastosowania, obecnie soję, białko sojowe lub lecytynę sojową możemy napotkać… prawie wszędzie. Jest przecież składnikiem tofu, sosu sojowego, może występować w pieczywie, wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, słodyczach (czekoladach, batonach, ciasteczkach, kremach) lodach i całej gamie innych produktów.

Zamiennikami soi są wszelkie rośliny strączkowe. Zamiast mleka sojowego możemy użyć bez problemu mleczko kokosowe, owsiane, ryżowe, orzechowe lub z grochu.

Ryż Thermomix

Alergeny w Thermomix – Ryż

Szczególnie muszą na niego uważać osoby chorujące na atopowe zapalenie skóry oraz astmę.

Dlatego też najlepszym zamiennikiem ryżu jest ryż z kalafiora lub brokułów. W wielu potrawach można go zastąpić dowolnymi kaszami czy makaronem.

SŁONECZNIK

Uczulają ziarna słonecznika, ale także pyłek pochodzący z kwiatów. Najczęściej do reakcji alergicznej dochodzi po zjedzeniu pieczywa. Zdarzają się też alergie po użyciu oleju słonecznikowego.


Niewątpliwie słonecznik najlepiej zastąpić orzechami czy pestkami z dyni.

MARCHEW

Niektóre ze źródeł podają marchew jako jeden z najczęściej alergizujących warzyw. Najbardziej wrażliwi na ten alergen są chorzy na zespół alergii jamy ustnej. Niewątpliwie występuje w wielu potrawach i przetworach – sokach, masach, zupach, przyprawach, pasztetach, itd.

W wielu zastosowaniach marchew można zastąpić batatem czy burakami.

ZIEMNIAKI

To specyficzny alergen, ponieważ większość jego składników alergizujących ulega rozpadowi podczas obróbki termicznej – gotowania czy pieczenia, dlatego też najczęściej problemy z nim mają osoby spotykające się jego surową wersją – czyli kucharze, gospodynie domowe, rolnicy.


Dlatego też ziemniaki ( poza specyficznymi potrawami jak placki ziemniaczane) najłatwiej zastąpić kaszami, ryżem, makaronem, purre z warzyw.

SZPINAK

Szpinak – zawiera dość dużo histaminy, która może powodować kontaktowe reakcje skórne.

Bezsprzecznie szpinak najlepiej zastąpić produktami o podobnym składzie i budowie więc dobrym wyborem będzie : rukola, roszponka, natka pietruszki czy jarmuż


Przyczytaj także ile możesz zaoszczędzić gotując w Thermomix