Dieta FODMAP na Thermomix
Dieta FODMAP ( lub dokładniej LOW FODMAP) to sposób żywienia polegający na eliminacji z pożywienia produktów zawierających fermentujące sacharydy. Do takich zaliczamy : Oligosacharydy, Disacharydy, , Monosacharydy oraz Poliole – czyli wszystkie krótkołańcuchowe węglowodany szybko fermentujące i słabo wchłaniające się do organizmu.
Przepisy Thermomix
W aplikacji Cookidoo obecnie jest ponad 5100 przepisów z całego świata w języku polskim. Dzięki zaawansowanym funkcjom, prowadzenie z Thermomix diety FODMAP jest wyjątkowo proste. Wymaga tylko znajomości swojej diety jak i odrobinę znajomości urządzenia Thermomix
Eliminacja składników
Eliminacja składników z diety może odbywać się poprzez wybór potraw ich nie zawierających a także modyfikację istniejących przepisów tak by nie zawierały niedozwolonych składników. Można wybierać potrawy w których niedozwolony składnik nie ma dużego wpływu na smak potrawy.
Zastępowanie składników w Cookidoo
Możliwe jest także zastępowanie nie dozwolonych w diecie FODMAP składników innymi. Na co dzień pomagam swoim klientom w wyborze odpowiednich potraw oraz zamienników składników.
Dieta FODMAP w Thermomix
Najczęściej zadawane pytania dotyczące diety LOW FODMAP
Węglowodany FODMAP których należy unikać
- fruktoza (owoce, syrop glukozowo-fruktozowy, miód )
- fruktany ( Pszenica, czosnek, cebula)
laktoza (produkty mleczne) - galaktana (rośliny strączkowe)
- poliole (m.in. mannitol, sorbitol, ksylitol).
Dla kogo dieta FODMAP w Thermomix?
Dieta ta szczególnie zalecana jest dla osób które cierpią na zespół jelita drażliwego. W lutym 2021 w opublikowanym w European Journal of Nutrition opracowaniu, potwierdzono jej skuteczność.
Czy dieta FODMAP jest bezpieczna?
Brak jest niestety badań dotyczących długotrwałego ograniczenia FODMAP i możliwych zmian we florze bakteryjnej jelit, zdrowiu i metabolizmie osób ją stosujących.
Uwaga : Pamiętajcie że nie wszystkie diety są zdrowe i bezpieczne. Każdy organizm może inaczej reagować na niektóre zmiany – a reakcja często zależy od naszego stanu zdrowia oraz indywidualnych predyspozycji naszego organizmu. Dlatego przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety – przeanalizujcie dobrze jej zalecenia oraz przeciwskazania. I jak zawsze – zachęcam do konsultacji z lekarzem, ew. zrobienia także badań kontrolnych. Pamiętajcie że odżywianie ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie – dlatego nie warto kierować się modą – a wskazaniami dietetycznymi.
Czy Thermomix pomaga w stosowaniu diety FODMAP?
Thermomix doskonale sprawdza się przy stosowaniu wszelkich diet. Szczególnie diet eliminacyjnych, których przykładem jest dieta FODMAP, która polega na wycofaniu ze swojego jadłospisu konkretnych składników. W powiązanej z Thermomix aplikacji Cookidoo znajdziemy tysiące potraw z całego świata ( w chwili pisania artykułu jest ich ponad 5100 w samym języku polskim – a ilość ich wciąż przybywa)
THERMOMIX DOSKONAŁYM WSPARCIEM W DIECIE
Myślisz o Thermomix? Chętnie doradzę i pomogę.

FODMAP Thermomix
Etapy diety FODMAP
Dieta eliminacyjna FODMAP powinna przebiegać wieloetapowo zgodnie z zaleceniami lekarza/dietetyka.
ETAP 1
Zazwyczaj w pierwszym etapie trwającym 2 do 6 tygodni eliminujemy z jadłospisu WSZYSTKIE produkty zawierające FODMAP. To ważny okres w którym sprawdzamy, jak nasz organizm zareaguje na zmianę diety i czy nastąpi ograniczenie nękających nas objawów chorobowych.
ETAP 2
W etapie drugim trwającym zazwyczaj od 8 do czasami nawet 14 tygodni , stopniowo, pojedynczo co kilka dni włączamy produkty FODMAP do naszego menu. Ważna jest w tym czasie ciągła obserwacja swojego samopoczucia, abyśmy mogli odkryć które produkty negatywnie na nas działają.
ETAP 3
W etapie trzecim stabilizujemy już swoją dietę, włączając do niej wszystkie produkty na które nie reagowaliśmy negatywnie, oczywiście obserwując ich wpływ na nasze zdrowie. Celem tego etapu jest powrót do jak najbardziej różnorodnego menu z jak najmniejszą ilością produktów wykluczonych.

Warzywa zawierające FODMAP
Warzywa nie wskazane w diecie FODMAP
cebula, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek

Warzywa nie zawierające fodmap
Warzywa dozwolone w diecie FODMAP
marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior

Owoce zawierające FODMAP
Owoce nie wskazane w diecie FODMAP
jabłko, gruszka, mango, gruszka chińska, arbuz, nektarynka, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki

Owoce nie zawierające FODMAP
Owoce dozwolone w diecie FODMAP
banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki

Przetwory mleczne zawierające FODMAP
Przetwory mleczne nie wskazane w diecie FODMAP
twaróg, delikatne sery (mascarpone, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana, mleko sojowe

Przetwory mleczne nie zawierające FODMAP
Przetwory mleczne dozwolone w diecie FODMAP
ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna

Żródła białka zawierające FODMAP
Żródła białka nie wskazane w diecie FODMAP
nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, soja

Źródła białka nie zawierające FODMAP
Żródła białka wskazane w diecie FODMAP
mięso, ryby, drób, jaja, tofu

Pieczywo i produkty zbożowe zawierające FODMAP
Pieczywo i produkty zbożowe nie wskazane w diecie FODMAP
żyto, produkty pszenne, pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne z suszonymi owocami, makaron pszenny

Pieczywo i produkty zbożowe nie zawierające FODMAP
Pieczywo i produkty zbożowe wskazane w diecie fODMAP
pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, proso, gryka, komosa ryżowa

Orzechy i nasiona zawierające FODMAP
Orzechy i nasiona nie wskazane w diecie FODMAP
orzechy nerkowca, pistacje

Orzechy i nasiona nie zawierające FODMAP
Orzechy i nasiona dopuszczone w diecie FODMAP
( Maks. 1 garstka) orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści)

Inne produkty zawierające FODMAP
Inne produkty nie wskazane w diecie FODMAP
syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy (high fructose corn syrup – HFCS), słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol)

Inne produkty nie zawierające FODMAP
Inne produkty dopuszczone w diecie FODMAP
cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia
Jak wykorzystać Thermomix podczas stosowania diety Low FODMAP
Thermomix jest doskonałym wielofunkcyjnym pomocnikiem kuchennym. Jest też także wspaniałym przyjacielem, wspierającym nas we wszystkich naszych kuchennych zmaganiach. Thermomix w diecie FODMAP - jak w każdej innej diecie eliminacyjnej pozwala nam odżywiać się niezwykle różnorodnie i zdrowo. Dodatkowo zintegrowana z Thermomix aplikacja Cookidoo, pozwala na wiele sposobów dobierać tysiące dań których skład jest zgodny z założeniami diety FODMAP. Sposoby doboru dań zgodnych z dietą :
Wyszukiwanie potraw
Zmiana składników
Swoje przepisy
Pomoc dietetyka
Dobór przepisów na Thermomix zgodnych z dietą FODMAP
Dieta FODMAP posiada kilka etapów różniących się zakresem eliminacji produktów. Dlatego też indywidualnie musimy dobierać potrawy do naszej diety. Możemy wybierać przepisy nie zawierające składników FODMAP ale także możemy modyfikować istniejące przepisy, eliminując z nich niechciane produkty lub zastępując je innymi dopuszczonymi w naszej diecie.
Eliminacja składników z przepisów
Musimy pamiętać że przepisy na Cookidoo to tylko sugestia. Nie musimy się ich dokładnie trzymać. Jeżeli w przepisie występuje składnik z FODMAP i nie jest to kluczowy składnik potrawy - możemy po prostu składnik ominąć. Dlatego też jeżeli w pierwszych krokach mamy dodać np. cebulę, czosnek oliwę i obsmażyć te produkty, możemy ominąć pierwsze kroki, i dodając samą oliwę rozpocząć przygotowanie potrawy od kroków następnych. Pamiętajcie tylko, by przed podjęciem decyzji o eliminacji składnika -przejrzeć cały przepis by no. nie smażyć pustego naczynia.
Zastępowanie składników w przepisach
Wiele przepisów posiada w swoim składzie produkty zawierające FODMAP. Z pewnością, wiele z tych produktów możemy zamienić innymi produktami które FODMAP nie zawierają. Oczywiście - nie zawsze jest to możliwe, jednakże często bez problemu możemy w prosty sposób zmodernizować potrawę tak, by pozostała smaczna i zdrowa - i niewiele odbiegała smakiem od oryginału.
Przepisy na Thermomix w diecie FODMAP
Przedstawiam przykłady przepisów zgodnych z dietą FODMAP – sposoby ich modyfikacji i wyszukiwania.
Potrawy zgodne z FODMAP
Przykłady potraw z aplikacji Cookidoo nie zawierające FODMAP

Sorbet truskawkowy
Pyszny sorbet - doskonały deser bez FODMAP, Oczywiście sugeruję dodanie nie dojrzałego banana - wg. niektórych źródeł dojrzały banan zawiera trochę FODMAP

Tatar z łososia z imbirem
Jedna z wielu doskonałych przystawek nie zawierająca w swoich składnikach produktów FODMAP. Zdrowe, bogate w cenne składniki i proste danie z Thermomix.

Kurczak z sałatką z ziemniaków na ciepło
Pożywne i zdrowe danie główne, które może być z powodzeniem stosowane w diecie Low FodMap. Proste i smaczne, Polecam spróbować.

Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
Przykład ciekawego dania o ciekawym składzie. Oczywiście wykonane ze składników nie zawierających FODMAP.
Potrawy częściowo zgodne z FODMAP
Przykłady potraw z Cookidoo, które są zgodne z FODMAP po eliminacji pojedynczych składników

Zupa gulaszowa
Pyszna zupa gulaszowa zgodna z FODMAP? Oczywiście, wystarczy pominąć pierwsze kroki przepisu i nie dodawać cebuli i czosnku.

Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
Pyszne danie z łososiem. Aby nie zawierało składników FODMAP wystarczy ominąć groszek zielony.

Soczysty filet z indyka na kanapki
Zdrowa i pyszna samodzielnie wykonana wędlina w Thermomix zgodna z FODMAP? Wystarczy nie dawać czosnku.

Pieczone warzywa z sosem pomidorowym (z osłoną noża miksującego 2.0)
Bardzo smaczne danie pozbawione FODMAP - wystarczy tylko ominąć cebulę i czosnek.