Przepis na Sernik Duński z Thermomix
Wśród masy serników dostępnych w aplikacji Cookidoo brak klasyki – czyli sernika duńskiego. Poniżej nasz przepis.
Sernik Duński – przepis na Thermomix
Wśród całej gamy serników, na Cookidoo, brakowało mi mojego ulubionego : Sernika Duńskiego.
To bardzo delikatny sernik z twarogu z bitą śmietaną zamknięty pomiędzy 2 warstwami biszkopta.
Więc rękawki do góry i pieczemy:
Składniki
Biszkopt :
- 8 jajek,
- 250 g cukru,
- cukier waniliowy,
- 250 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli.
Masa :
- 6 łyżeczek żelatyny,
- 800 ml śmietanki 30%,
- 1 szklanka cukru pudru ( może być zrobionego wcześniej w TM),
- 1 kg twarogu mielonego ( u mnie wiaderko twarogu President),
- pół szklanki rodzynek ( zalanych wcześniej wrzątkiem w celu namoczenia)
Więc do dzieła
Masz dość nie działających diet? Nie eksperymentuj. Skorzystaj z najskuteczniejszych specjalistów. Jak diety na Thermomix to tylko „SprawdzonyDietetyk.pl”
Biszkopt do Sernika Duńskiego :
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Na dużą blachę nakładam papier do pieczenia.
- Zakładam na noże motylek.
- Do naczynia miksującego dodaję jajka, cukier i cukier waniliowy,
- Podgrzewam 8 min/37°C/obr. 4,następnie od razu :
- Ubijam 6 min/obr. 4.
- Do naczynia wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sól, następnie uruchamiam 7 s/obr. 3.
- Wyjmuję motylek, lekko mieszam zawartość kopystką. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
- Przelewam na przygotowaną blachę. Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C.
- Po upieczeniu zostawiam na ok. 5 minut w piekarniku przy otwartych drzwiach, następnie ok. 10 – 15 minut przed wyjęciem z formy. Po tym czasie wyjmuję z papierem, odwracam, zdejmuję papier i zostawiam do wystygnięcia ( w miedzy czasie raz czy 2 odwracam by odparował)
- Po całkowitym wystygnięciu przecinam go na połowie wysokości, spód układam na świeżym papierze do pieczenia z powrotem na blaszce.
Wiesz że za skuteczne polecnie urządzenia Thermomix możesz otrzymać ciekawy prezent? Zapraszam do katalogu prezentów.
Teraz masa do Sernika Duńskiego :
- Do szklanki wsypujemy 6 łyżeczek żelatyny i zalewamy gorącą przegotowaną wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia .
- Do naczynia miksującego zakładamy motylek i wlewamy 800 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30 % ( śmietanka – więc słodka)
- Uruchamiamy urządzenie bez ustawiania czasu na obroty 3,5 ( UWAGA – Z MOTYLKIEM NIGDY NIE WOLNO PRZEKRACZAĆ OBROTÓW „4” )
- W czasie ubijania kontrolujemy stan śmietanki ( uwaga – nie możemy zbyt długo ubijać ubitej śmietanki ponieważ zrobimy z niej masło )
- Po osiągnięciu konsystencji ubitej śmietany, zaczynamy w czasie dalszego ubijania dodawać po łyżce cukier puder, następnie powolutku wlewamy schłodzona żelatynę, po łyżce dodajemy twaróg wcześniej zmielony lub gotowy zmiksowany z wiaderka. Na koniec wrzucamy namoczone rodzynki.
- Na dolną część pozostawioną w blaszce nalewamy masę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i na noc wkładamy ciasto do lodówki.
I teraz wystarczy tylko pilnować by nikt go nie zeżarł do rana i …
SMACZNEGO
Przedstawiciel Thermomix z Czechowic-Dziedzic. Zapraszamy