fbpx

Piana z białek w Thermomix?

Jak ubić pianię z białek w Thermomix?

Piana z białek… to proste.

Problem z ubijaniem białka ❓ Nigdy więcej ?. Przecież wystarczy stosować się do kilku prostych zasad ?!!
⚡️ Naczynie miksujące musi być zupełnie suche. Wytarcie po myciu naczynia nie załatwia sprawy. Ilość wody na nożu wystarcza by z białkiem stworzyć emulsję a wtedy żadne urządzenie na świecie tego nie ubije. Dlatego po osuszeniu naczynia zawsze należy uruchomić nóż na obroty 10 choć na 2..3 sekundy. Cała woda z noża zostanie wyrzucona na ścianki i wystarczy ją przetrzeć suchym ręcznikiem. ❤️
⚡️ Tłuszcz zawarty w żółtku ?sprawia że piana może być nie trwała. Dlatego ubijamy białka bez żółtek. To samo dotyczy nie domytego tłustego naczynia. Naczynie musi być czyste i suche.
⚡️ Do surowego białka przed ubijaniem dodajcie szczyptę ?soli – ( bez względu na to czy jest w przepisie) -stanowczo ubić białka np. z jajek chłodniczych
⚡️ Najlepiej ubija się pianę z białek schłodzonych ?
⚡️ Zbyt długie ubijanie może zniszczyć strukturę piany . ?

Ubijanie piany z białek w Thermomix

⚡️ Do ubijania białek zakładamy suchy motylek, obroty ustawiamy na 3,5 do 4. Przypominam – przy motylku nie wolno stosować wyższych obrotów, chyba że chcemy ? go zmielić.

⚡️ Czasami może wystąpić problem w ubiciu zupełnie świeżych jajek. Jajka domowe powinny przed wykorzystaniem poleżeć przynajmniej tydzień w lodówce.
⚡️Jeżeli ktoś ma wątpliwości jak ubijać, można skorzystać z jednego z przepisów na cookodoo w którym ubijać się pianę, np.bezy .
⚡️Jeżeli chcemy utrwalić ?pianę możemy pod koniec ubijania dodać sok z cytryny -1/4 łyżeczki na 2 białka.
? Ciekawostka ?: A czy wiesz że białka można zamrażać? Możesz mrozić je w kostkach jak lód lub w miseczce, i zawsze mieć do omletu czy do ciasta. Jeżeli zapakujesz je szczelnie tak by nie dostała się do nich woda, bez problemu po rozmrożeniu ubijesz je na bezy a ?? zostaną w kieszeni ?

Szukasz przedstawiciela handlowego Thermomix?

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotyczące gotowania lub urządzenia Thermomix, masz wątpliwości lub obawy – skontaktuj się z nami.
Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania.
tel 794 062 404
Ze swej strony w serii kolejnych postów postaramy się rozwiewać wszelkie wątpliwości i zasugerować jak pewne czynności można zrobić ?????lepiej, łatwiej i prościej.
Naprawdę gotowanie w Thermomix to przyjemność.
Odwiedź i polub nasz profil na facebook 🙂