Zamienniki przypraw i składników potraw przy gotowaniu w Thermomix i nie tylko…
Przygoda z Thermomix otwiera drzwi na kuchnie i potrawy z całego świata. Niezmierzone bogactwo nowych smaków, orientalnych zapachów, pełnej palety aromatów i barw przygotowanych potraw, zachęca do stosowania dużej ilości przypraw i składników, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia.
Zdarzają się jednak chwile, w których nie posiadamy znajdującej się w przepisie przyprawy czy składnika. Rezygnować z gotowania? Skądże!! Gorąco zachęcam do testowania, poszukiwania i odnajdowania nowych smaków.
Przecież przepisy na Thermomix – to sugestie nie nakazy. Przepis wskazuje nam kierunek, doradza jak – ale nie protestuje gdy chcemy składnik ominąć lub zmienić proporcje.
Co zrobić gdy brakuje składnika potrawy?
1) Poznaj rolę składnika w daniu
Przyprawa nadająca głównego smaku potrawie czy tylko smak uzupełniająca? Określ jego rolę w twojej potrawie.
2) Znajdź zamiennik
Sprawdź czy możesz go czymś zamienić i przemyśl wybór.
3) Zamień lub pomiń składnik
Podejmij decyzję o ominięciu składnika lub jego zamianie.
Jeżeli zamiennik także nie jest dla ciebie dostępny- możesz udać się do punktu 1 lub.. ominąć składnik
4) Ciesz się pysznym smakiem potrawy
A nawet jeżeli trzeba coś poprawić – na następny raz to poprawisz .
Czym można zamienić przyprawy?
Nazwa | Czym można zastąpić ? Co dodać w zamian? |
Aframon | Ew. można zamienić na mieszankę 1:1 pieprzu i imbiru |
Amchur | sok z limonki, pasta z tamaryndowca |
Annato | Gałka muszkatałowa + kurkuma |
Anyż | Hyzop ( uwaga bardzo aromatyczny) |
Asafetyda | czosnek i cebula granulowana zmieszana 1:1, duszony por z czosnkiem |
Baharat | Można użyć przyprawy Garam Masala lub zmieszać 2 cz. Pieprzu+2cz. Papryki+2 cz. Kuminu+1cz. Kolendry+1 cz. Goździków+ 1/3cz. Gałki muszkatołowej+ 1/3cz. Cynamonu+ 1/5 cz. Kardamonu ( wszystkie przyprawy mielone) |
Bazylia | Zamiennikiem może być zamienić w zależności od potrawy estragon lub cząber |
Boldo | Liść laurowy |
Chili | ostra papryka, świeże papryczki np.. Habanero. |
Curry | W zależności od potrawy : bazylia+ liście limonki+ kurkuma+kaffir – lub curry zrobić samemu ( Kurkuma+imbir+kolendra+pieprz+cynamon+ gałka muszkatułowa+ chili+kardamon+kminek) |
Czarnuszka | W niektórych zastosowaniach mielony pieprz |
Cząber | W niektórych potrawach Mięta + tymianek |
Czosnek liście | szczypiorek, szarlotka |
Czubryca | Tę mieszankę przypraw można zrobić samemu z : wersja zielona : Cząber+sól+cebula+natka pietruszki+czosnek granulowany. Wersja czerwona : papryka, rozmaryn, pieprz czarny, chili, kozieradka, czosnek granulowany i sól |
Dzięgiel | Lubczyk, estragon |
Galangal | 4 porcje imbiru zmieszać na 1 porcję granulowanej cebuli |
Garam Masala | Można zrobić samemu : pieprz czarny+kolendra+kumin rzymski+kardamon+gałka muszkatołowa+liście laurowe+ cynamon |
Hara Masala | Można zrobić samemu |
Harissa | Można zrobić samemu |
Hyzop | Można zastąpić tymiankiem |
Kaffir | skórka cytryny lub limonki z liściem laurowym |
Kapary | marynowane nasiona nasturcji, zielone oliwki lub drobno posiekane ogórki konserwowe |
Karczoch | topinambur, serca palmowe, kalarepa |
Kardamon | Można spróbować zamienić na zmieszaną gałkę muszkatałową z cynamonem i imbirem lub mieszanką czosnek granulowany+ cynamon+imbir |
Karob | Np. z napojach Kakao ( połowa wartości karobu w proszku- nie zamiast syropu) |
kolendra | bazylia lub natką pietruszki |
koperek | estragon ( mniejsza ilość) |
Kozieradka | prażone ziarna białej zmiażdżonej gorczycy |
kwiaty bananowca | w sałatkach karczochami |
Lubczyk | młode liście selera |
Mahlab | rozdrobnione suszone jądra pestek moreli |
Przepękla ogórkowata | melon zimowy |
Sól | Większa ilość aromatycznych przypraw – Lubczyk – do zup, mieszanka bazylii z rozmarynem, estragon, tymianek |
Sumak | starta skórka z cytryny zmieszana z solą |
Tamaryndowiec | sok z cytryny lub limonki z wodą 1:1, sosem worcesteshire, amchur |
Trawa Cytrynowa | skórka z cytryny lub limonki, świeża melisa, |
Woda z kwiatu pomarańczy | olejek pomarańczowy lub likier pomarańczowy |
Ziele angielskie | 3 części gałki muszkatołowej + 4 części goździków mielonych+ 4 części cynamonu+ pieprz czarny |
Ziele biskupie | patrz adżwan. |
Czym zamienić inne składniki potraw? Co dodać w zamian ?
Bok choy – patrz Kapusta Chińska
Bułka tarta – czym zastąpić?
Zabrakło do panierki lub wypełnienia mięsa mielonego? Wrzuć do naczynia miksującego szklankę płatków owsianych i zmiksuj je 10/10 sek. Możesz też powstałą masę zmieszać z dowolnymi otrębami.
Cukier puder – czym zastąpić?
Jeżeli przyczyną szukania zamiennika jest… brak cukru pudru to po prostu zrób cukier puder w Thermomix, przecież w naczyniu miksującym bez problemu zmielisz cukier na cukier puder. Jeżeli jednak przyczyny są inne – jak np. kaloryczność czy choroby wymuszające spożycie potraw o niskim indeksie glikemicznym – zapraszam do szerszego zapoznania się z tematem tutaj
Kapusta Chińska – czym zastąpić?
Kapustę chińską można zastąpić w zależności od potrawy,
np. kapustą pekińską. Ew. użyć botwinki ( iny smak) lub selera naciowego (ale w mniejszej ilości bo jest bardzo aromatyczny). Doskonale w większości przepisów poradzi sobie także rozdrobniona na niewielkie kawałki kapusta włoska.
Kiełki Lucerny – czym zastąpić?
Kiełki lucerny możemy zastąpić kiełkami fasoli mung lub rzodkiewki.
Kwiaty Bananowca – czym zastąpić?
Trudno znaleźć dobry odpowiednik tego azjatyckiego specjału. W niektórych zastosowaniach poleca się użyć karczochów, ale zamiennik ten będzie pasował tylko do niektórych zastosowań.
Likier Amaretto – czym zastąpić?
Zamiast likieru amaretto możemy dodać np. kilka kropli ekstraktu z migdałów. Zamiast sake możemy użyć octu ryżowego. Smak brandy uzyskamy mieszając wodę, sok z białych winogron i lekko rozcieńczony ocet winny z białego wina.
Likier Cointreau – czym zastąpić?
Jeżeli chcemy zastąpić likier z gorzkich pomarańczy, aby wzbogacić potrawę o odświeżający aromat cytrusów, wystarczy że dodamy do potrawy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Do drinków doskonale sprawdzi się on w formie zamrożonej – wystarczy że zamrozimy go w foremkach do lodu i w takiej formie dodamy do szklanek.
Masło – czym zastąpić?
Masło to przede wszystkim w 80 – 85 % tłuszcz mleczny. W jego roli sprawdzą się doskonale inne tłuszcze jak olej kokosowy czy roślinne oleje rafinowane. Powinniśmy jednak próbować unikać margaryn utwardzonych i korzystać z nich tylko w ostateczności.
Mąka Kokosowa – czym zastąpić?
Mąkę kokosową można zastąpić np. mąką ryżową, lecz smak będzie inny. Czy wiesz że mąkę kokosową możesz w bez problemu zrobić w Thermomix samodzielnie? Zobacz przepis na mąkę odtłuszczoną – tutaj
Jeżeli chcesz zrobić mąkę pełnotłustą – po prostu wsyp do naczynia miksującego Thermomixa wiórki kokosowe – i zmiksuj je na miazgę. Tak przygotowanej „mąki” nie można jednak przechowywać ze względu na dużą zawartość wody i tłuszczu, więc należy zrobić ją nie długo przed zastosowaniem.
Mąka Atta – czym zastąpić
Mąka Atta to indyjska odmiana grubo zmielonej mąki z ziaren pszenicy. Atta w przeciwności do większości innych mąk w procesie produkcji nie traci składników organicznych w trakcie mielenia. Nie jest też śnieżnobiała – ma kolor kremowy, czasami jasnobrunatna i lekko słodki posmak. Aby zastąpić mąkę Atta, zmieszaj mąkę razową zmieszaj ze zwyczajną mąką pszenną w proporcji 1:1. Taki zamiennik powinien dobrze poradzić sobie podczas pieczenia np. placków roti czy nan.
Mąka Maida – czym zastąpić
Mąka ta jest wyrabiana z przenicy a dokładniej z białej części ziarna . Naturalna ma odcień żółtawy , jednakże w handlu zazwyczaj występuje jako produkt biały – wcześniej wybielona za pomocą odpowiednich środków.
Mąkę Maida bez problemu możemy zastąpić mąką tortową lub uniwersalną, bez większego wpływu na smak lub konsystencję potrawy
Mąka z Amarantusa – czym zastąpić
Powstaje z nasion szarłatu, znanego powszechnie jako amarantus .
Jest mąką naturalnie bezglutenową, zawiera też więcej białka i żelaza niż mąki pszenne. Ze względu na specyficzne walory i np. orzechowy posmak, trudną ją zastąpić 1:1. Najprościej użyć zamiast niej kaszy jaglanej, ze względu na najbardziej zbliżoną konsystencje.
Mąka Ziemniaczana – czym zastąpić
Mąkę ziemniaczaną możemy spróbować zamienić skrobią kukurydzianą, w potrawach na słodko – budyniem w proszku. W jednym ze źródeł znalazłem sugestię, że w niektórych potrawach można spróbować zamienić mąkę ugotowanym w mundurku zmielonym ziemniakiem ( 1 łyżka to ok. 100 gr ziemniaka)
Mleko krowie – czym zastąpić?
Mleko ze względu na olbrzymi obszar zastosowań i ilość zamienników, zasługuje na osobny artykuł. A na razie zapraszam do lektury :
Mleko Kokosowe – czym zastąpić?
Mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym ( ew. z aromatem kokosowym)
Ale przecież mleko kokosowe można samodzielnie wykonać w thermomix : 130 gr wiórków zalać w 1 l przegotowanej wody, na 8-10 godzin. Następnie wodę z namoczonymi wiórkami wlać do naczynia miksującego Thermomix, podgrzewać 8 min. temperatura 65 st. C obroty 1. Na koniec zmiksować całość przez 2min/na obrtach 10, przelać przez sitko wyłożone gazą lub przez samą gazę i odcisnąć wiórki. Takie mleko możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Mung Dhal – czym zastąpić
Mung Dhal to nasiona określonej odmiany fasoli mung. Można zastąpić przez dodanie lekko rozgotowanego grochu w połówkach lub przez dodanie soczewicy.
Ocet Balsamiczny – czym zastąpić?
Ocet balsamiczny możemy zastąpić – przynajmniej w jakimś zakresie octem winnym ( najlepiej ciemnym), ew. sokiem z cytryny lub octem jabłkowym .
Ocet jabłkowy – czym zastąpić?
Ocet jabłkowy można zastąpić octem ryżowym lub winnym ( białym)
Olej Arganowy – czym zastąpić?
Olej arganowy można zastąpić olejem z orzechów laskowych, ew. innym olejem orzechowym.
Olej Sezamowy – czym zastąpić?
Aby zastąpić olej sezamowy najlepiej uprażyć na patelni trochę sezamu i zblendować go w naczyniu miksującym thermomixa z dowolnym olejem roślinnym ( rzepakowym lub słonecznikowym) np. 1 szklanka oleju na 2/3 szklanki sezamu.
Pakczoj, Pak-choy, – patrz Kapusta Chińska
Pasta Migdałowa – czym zastąpić?
Cóż, trudno znaleźć dobry zamiennik tej pasty jednakże.. po co szukać zamienników jak możemy taką pastę zrobić samemu? Wystarczy zblanszować migdały ( czyli wrzucić na 10-15 minut do wrzątku, ostudzić i obrać ze skórek) – zmielić z taką samą ilością cukru ( obroty 10/ 30 sek. Po tym czasie sprawdzić konsystencję i ew. przedłużyć czas. Jeżeli pasta wyszła mało aromatyczna – możemy dodać aromat migdałowy.
Proszek do pieczenia – czym zastąpić?
Proszek do pieczenia składa się głownie z sody oczyszczonej i kwasu cytrynowego – reakcja uwalnia dużą ilość gazu który spulchnia ciasto. Więc jako zamiennik proszku do pieczenia możemy dodać sody oczyszczonej : Zamiast 3 łyżeczek proszku dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Musimy jednak zadbać o kwaśny odczyn ciasta – dodając np. kefir, maślankę czy kwaśne jabłka.
Skrobia kukurydziana – czym zastąpić?
Aby zastąpić skrobię kukurydzianą, w większości potraw do zagęszczenia wystarczy mąka pszenna w 2 krotnie większej dawce. Można także zastosować mąkę ryżową lub skrobię ziemniaczaną. Niestety do niektórych potraw jak budynie – trudno znaleźć inny idealny zagęstnik 1:1.
Sos Rybny – czym zastąpić?
Aby zastąpić sos rybny można zmieszać np. sos ostrygowy z sosem sojowym (sos ostrygowy jest dużo słodszy ). Można także dodać zamiast niego kilka kropel sosu Worcestershire . Można w skrajności zastosować wyłącznie sos sojowy – najlepiej jak zblendowany z Anchois.
Szynka Ardeńska – czym zastąpić?
Zamiast Szynki Ardeńskiej można zastosować każdą szynkę z grupy dojrzewających suszonych jak Prosciutto lub Serrano.
Tapioka – czym zastąpić?
Zamiast tapioki można użyć skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, mąki z manioku, ryżowej czy pszennej np. poznańskiej.
Toor Dhal – czym zastąpić ?
Jak i inne nasiona fasoli, Toor Dhal można zastąpić czerwoną soczewicą.
Urad Dhal – czym zastąpić?
Czarną soczewicę czyli Urad Dhal można zastąpić bez problemu popularną soczewicą czerwoną.
Jeżeli masz jakieś sprawdzone i przetestowane zamienniki przypraw czy składników potraw – napisz do nas lub skomentuj post.