fbpx

Poradnik gotowania w Thermomix

NAJWAŻNIEJSZE WSKAZÓWKI DOT. GOTOWANIA I OBSŁUGI THERMOMIX

Cookidoo
W
czasie gotowania z aplikacji Cookidoo w każdej chwili można podejrzeć
cały przepis – klikając na trzy kropki w prawym górnym rogu ekranu

 

Emulgowanie

Aby zrobić majonez, nalewamy powoli olej na pokrywę z założoną miarką. Spływając powoli przez szczeliny w miarce , doskonale połączy się z innymi składnikami.

 

Mielenie

Przed mieleniem produktów suchych – jak cukier na cukier puder, ziarna na mąkę itd. – naczynie powinno być dokładnie wysuszone ( patrz – Ubijanie)

 

Mycie i czyszczenie urządzenia.
Do codziennej pracy wystarczy zazwyczaj mycie wstępne. Jednakże sam stosuję i zalecam innym – okresowe – codzienne lub co kilka dni mycie wszystkich elementów ( poza podstawą) w zmywarce ( pamiętając by elementy z tworzywa układać na górnej półce zabezpieczając je przed deformacją na skutek temperatury i przed obciążeniem innymi przedmiotami.
Do mycia samej podstawy wystarczy wilgotna szmatka z odrobiną płynu do mycia naczyń. Podstawę czyścimy oczywiście przy wyłączonym Thermomix-ie.

 

Mycie wstępne – uruchamiając mycie należy dobrać program do rodzaju zabrudzenia . Programy różnią się wieloma parametrami tak, by najlepiej domyć naczynie po określonym zanieczyszczeniu.

Uwaga – czy wiecie że podczas mycia mamy możliwość w urządzeniu przeglądania i wyszukiwania przepisów?

Opróżnianie naczynia

Jeżeli zagarnęliśmy kopystką i opróżniliśmy naczynie, jednak pozostało trochę produktu na nożu – możemy na sekundę – dwie  włączyć  obroty noża na 10, dzięki temu cały pozostały produkt znajdzie się na ściankach.

Smażenie :

Smażenie mięsa – gdy robimy potrawę z aplikacji Cookidoo w której mamy obsmażyć mięso – nie możemy zapomnieć  o wymianie w pokrywie miarki na sitko, co umożliwi odparowanie wody.
Po zakończeniu cyklu smażenia powinniśmy obejrzeć mięso i zobaczyć czy woda już odparowała. Mięsa są różne i czasami są nastrzykiwane dodatkową ilością wody. Jeżeli jest potrzeba – możemy przedłużyć czas lub uruchomić smażenie ponownie.


Smażenie w głębokim tłuszczu np. pączków – Stanowczo to odradzam.  Pomimo tego że wersja TM6 obsługuje smażenie – czyli naczynie miksujące osiąga temperaturę 160 st. C Thermomix niestety nie jest przeznaczony do smażenia w głębokim tłuszczu. Zresztą funkcja smażenia jak i karmelizacji jest dostępna ze względów bezpieczeństwa tylko podczas gotowania z aplikacji  Cookidoo.

 

Ubijanie – Bita śmietana, Białka:
– Naczynie do ubijania musi być zupełnie suche. Poza wytarciem go do sucha np. ręcznikiem papierowym, należy także uruchomić miksowanie ustawiając prędkość na 10 na 2-3 sekundy, w celu pozbycia się resztek wody z uszczelnień i noży, a następnie ponowne wytarcie naczynia.
– Przed ubijaniem zakładamy na noże motylek. Maksymalna prędkość pracy z motylkiem nie może być wyższa niż 4.
– Do ubicia nadaje się tylko słodka śmietanka o zawartości powyżej 30 % tłuszczu, Przed ubiciem powinna być ona schłodzona.  Próba ubicia ciepłej śmietanki może skończyć się stworzeniem wyśmienitego … masła 

 

Varoma
Gotując na parze, musimy zadbać o odpowiednie ułożenie produktów w naczyniu.
– Produkty wymagające wyższej temperatury powinniśmy ułożyć na dolnej części Varomy.
– Produkty najkrócej gotujące się układamy w górnej części, byśmy mogli w czasie gotowania wcześniej je wyjąć.
– Produkty nie powinny zasłaniać wszystkich otworów Varomy, by para mogła przedostawać się do potraw w niej gotowanych.

 

Waga

Jeżeli waga nie wskazuje „0” – co ma miejsce np. gdy przed zdjęciem pokrywki przejdziemy do kolejnego kroku przepisu, należy ją najpierw wytarować. ( używając przycisku  na pulpicie)


Zapoznaj się także z nowym urządzeniem Thermomix Friend 🙂 – Poczytaj tutaj

 

Jeżeli znasz jeszcze inne pomysły i udogodnienia dotyczące obsługi urządzenia Thermomix – podziel się nimi pisząc do nas 🙂