fbpx

Sernik Duński z Thermomix

Sernik Duński z Thermomix

Sernik Duński z Thermomix

Przepis na Sernik Duński z Thermomix

Wśród masy serników dostępnych w aplikacji Cookidoo brak klasyki – czyli sernika duńskiego. Poniżej nasz przepis.

Sernik Duński – przepis  na Thermomix

Wśród całej gamy serników, na Cookidoo, brakowało mi mojego ulubionego : Sernika Duńskiego.
To bardzo delikatny sernik z twarogu z bitą śmietaną zamknięty pomiędzy 2 warstwami biszkopta.

Więc rękawki do góry i pieczemy:
Składniki
Biszkopt :

  • 8 jajek,
  • 250 g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli.

Masa :

  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 800 ml śmietanki 30%,
  • 1 szklanka cukru pudru ( może być zrobionego wcześniej w TM),
  • 1 kg twarogu mielonego ( u mnie wiaderko twarogu President),
  • pół szklanki rodzynek ( zalanych wcześniej wrzątkiem w celu namoczenia)

Więc do dzieła 


Biszkopt do Sernika Duńskiego  :

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. Na dużą blachę nakładam papier do pieczenia.
  3. Zakładam na noże motylek.
  4. Do naczynia miksującego dodaję jajka, cukier i cukier waniliowy,
  5. Podgrzewam 8 min/37°C/obr. 4,następnie od razu :
  6. Ubijam 6 min/obr. 4.
  7. Do naczynia wsypuję mąkę,  proszek do pieczenia i sól, następnie uruchamiam  7 s/obr. 3.
  8. Wyjmuję motylek, lekko mieszam zawartość kopystką. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
  9. Przelewam na przygotowaną blachę. Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C.
  10. Po upieczeniu zostawiam na ok. 5 minut w piekarniku przy otwartych drzwiach, następnie ok. 10 – 15 minut przed wyjęciem z formy. Po tym czasie wyjmuję z papierem, odwracam, zdejmuję papier i zostawiam do wystygnięcia ( w miedzy czasie raz czy 2 odwracam by odparował)
  11. Po całkowitym wystygnięciu przecinam go na połowie wysokości, spód układam na świeżym papierze do pieczenia z powrotem na blaszce.

Teraz masa  do Sernika Duńskiego :

  1.  Do szklanki wsypujemy 6 łyżeczek żelatyny i zalewamy gorącą przegotowaną wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia .
  2. Do naczynia miksującego zakładamy motylek i wlewamy 800 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30 % ( śmietanka – więc słodka)
  3.  Uruchamiamy urządzenie bez ustawiania czasu na obroty 3,5  ( UWAGA – Z MOTYLKIEM NIGDY NIE WOLNO PRZEKRACZAĆ OBROTÓW  „4” )
  4.  W czasie ubijania kontrolujemy stan śmietanki ( uwaga – nie możemy zbyt długo ubijać ubitej śmietanki ponieważ zrobimy z niej masło   )
  5. Po osiągnięciu konsystencji ubitej śmietany, zaczynamy w czasie dalszego ubijania dodawać po łyżce cukier puder, następnie powolutku wlewamy schłodzona żelatynę, po łyżce dodajemy twaróg wcześniej zmielony lub gotowy zmiksowany z wiaderka. Na koniec wrzucamy namoczone rodzynki.
  6. Na dolną część pozostawioną w blaszce nalewamy masę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i na noc wkładamy ciasto do lodówki.

I teraz wystarczy tylko  pilnować by nikt go nie zeżarł do rana i …
SMACZNEGO