fbpx

Najlepsze ciasto drożdżowe

Najlepsze ciasto drożdżowe

Najlepsze ciasto drożdżowe

Najlepsze ciasto drożdżowe które zawsze wychodzi 🙂

Lubicie ciasto drożdżowe?

 
Sprzedam Wam przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi i zawsze jest przepyszne… Przepis podaję na Thermomix ale można je wykonać też manualnie.
Uwaga : Jeżeli stosujecie mrożone owoce zawsze wcześniej je rozmrażam i odsączam. W tym akurat cieście użyłem mrożonych truskawek + trochę mrożonych malin + trochę mrożonego mango. Ale równie pyszne jest z samymi truskawkami.
 
1) 50 gr. drożdży świeżych rozkruszam w rękach i wrzucam do naczynia miksującego razem z 3 łyżkami cukru. Czas 30 sek. Temp. 37 st C, Obroty 1.
 
2) Zostawiam tak na 10 minut – w tym czasie blachę wykładam papierem do pieczenia ( duża blacha do ciasta – ja robię w 25 x 40 cm ale może być oczywiście inna)
 
3) Dodaję od razu do zaczynu: 2 żółtka+ paczkę cukru waniliowego ( można pominąć) + 1/2 łyżeczki soli+ 1 szklanka ( 250 ml) ciepłego mleka ( nie gorącego) +2 łyżki oleju+ 3 i 1/3 szklanki mąki. Uruchamiamy program wyrabiania ciasta na 2 minuty.
 
4) Na blaszkę nasypuję trochę mąki , wyrzucam z naczynia ciasto na blaszkę ( kręcąc ręką za wał noża trzymając naczynie odwrócone nad blachą)
 
5) Nalewam wody do naczynia, kropla płynu do mycia naczyń i uruchamiam program mycia (po cieście) następnie:
 
5) Ciasto jak jest lepiące – sypię na nie odrobinę mąki i rozciskam je po całej blaszce, tak by było w miarę równo rozłożone. Ciasto odstawiam.
 
6) Naczynie po myciu osuszam ręcznikiem papierowym.Następnie robię kruszonkę: do naczynia miksującego dodaje 300 g. mąki + 200 g cukru+160 g. pokrojonego na kawałki masła+ 1 cukier waniliowy. Ustawiam czas 2 minuty obroty 4 .
 
7) Na ciasto wykładam odsączone owoce . Na owoce nakładam kawałkami ( uklepaną w dłoniach na cienkie placki ) kruszonkę.
 

Pieczenie ciasta

 😎 Ciasto wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam 50 min, 180 st. C. ( sprawdzić jak z Waszym piekarnikiem..)
 
9) W tym czasie naczynie ustawiam na mycie uniwersalne.
 
10) Wyjmuję ciasto i … bronię go przed pożarciem do czasu, aż wystygnie chociaż tak by nie parzyło mordek no i podobno niezdrowo
 

SMACZNEGO 🙂

Jak macie jakieś swoje przepisy sprawdzone na ciasta to podrzućcie 🙂
I jak zawsze, gdy macie jakiekolwiek pytania dotyczące urządzenia .
 
Thermomix – zapraszamy do kontaktu 🙂
tel. ☎ 794 062 404
ps. Jeżeli nie masz jeszcze Thermomix może interesują cię możliwości ratalnego zakupu – czytaj tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.